Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi klubnika
İkisi de bulaşıcı değiller!
|
Sevgili klubnika,
Mesajına yine müdahale etmek zorundayım. "
Bulaşıcı değil" derken yanlış bilgi veriyorsun. Lütfen bu tür kesin ifadeli cümleler kurarken daha dikkatli ol. Alıntı yaptığım mesajın pek çok arkadaşımızın menekşelerini kaybetmeleri ile sonuçlanabilir.
İkinci ricam ise bilgiyi edindiğin kaynağı açıklaman ya da orjinal karakterlerle yazman ( Kril alfabesi). Türkçe okunuşuyla yazdığın zaman menekşe isimleri dahil google'da bulmak mümkün olmuyor. 'sosudistıy bakterioz' la ilgili bilgi bulamadım.
Çoğumuz ; hatta bu başlıkta yazan üyelerin neredeyse tamamı; botanik konusunda eğitim almadık. Özellikle internet ortamında konu ile ilgili uzmanların yazdığı makeleler, kendi sitelerinde aktardığı bilgilerden faydalanmak mümkün. Tabii çoğu yazılar yabancı dilde. Elimden geldiğince sık karşılaştığımız sorunları araştırıp, edindiğim bilgileri paylaşmaya çalışıyorum.
Dr.Optima bu alanda çok bilinen isimlerden sadece bir tanesi. Kök çürümesi ( Root rot ) ile ilgili de son derece yararlı
bilgiler sitesinde yer alıyor.
"Root Rot is caused by a fungus called Cylindrocarpon. The fungus thrives under wet, soggy conditions. Such conditions arise either from overwatering or from soil that cannot drain properly. Left untreated, Root Rot is fatal to African Violets. Unlike similar diseases, however, Root Rot leaves some hope of saving your African Violet."
Çeviri:
Kök çürümesine Cylindrocarpon isimli mantar neden olmaktadır. Nemli ya da aşırı ıslak ortam, bu mantarın gelişmesine zemin hazırlar. Bu koşullar, aşırı sulama ya da yeterince drenaj sağlanamadığı zaman ortaya çıkar. Tedavi edilmezse Afrika Menekşeleri için öldürücüdür. Yine de benzerlerinden farklı olarak Kök Çürümesinde menekşeyi yaşatabilme umudu vardır.
Konu uzun atlayarak devam edeceğim.
"In the early stages of Root Rot, the top part of the plant (i.e., the part of the plant above the soil line) will appear healthy. As Root Rot progresses, however, symptoms will begin to spread upward, beginning with the lower leaves."
Çeviri:
"Kök Çürümesi başladığında, toprak hizasının üzerinde kalan bölüm sağlıklı görünecektir. Kök Çürümesi ilerledikce aşağıdan ( en alt sıra ), yukarıya (Göbeğe ) doğru yayılır."
"First, isolate the infested plant. If possible, move it to another room altogether. Next, you must remove any dead or dying tissue from the leaves, stems and roots. To get to the roots, remove the plant from its pot and gently shake off all the soil. Wherever you have removed unhealthy tissue, dust with sulfur to **** prevent further infection. "
Çeviri:
"Öncelikle enfekte olmuş bitkiyi izole edin. Mümkünse başka bir odaya taşıyın. Daha sonra ölmüş ve kurumuş, yaprak, sap, kök ne varsa atın. Kökler için saksıyı hafifce sallayarak bitkiyi saksıdan çıkarın. Sağlıksız atıkları kaldırdıktan sonra daha fazla enfeksiyona engel olmak için kükürt serpin"
Bu mesajımda tedavi konusunda ek bilgiler var.
Demek ki kök çürümesi mantarmış, bulaşıcıymış ve tehlikeliymiş.
Önceki mesajlarımda kök çürümesi teşhisi koyduğun menekşeler için yanıldığını söylemiştim ama seni ikna etmek mümkün olamıyor.