View Single Post
Eski 28-05-2011, 21:24   #144
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Name:  zeytinler.jpg
Views: 2586
Size:  33.4 KB

Bu mevsimde zeytinlere kaolin atılırken çiçek durumu iyi izlenmelidir. Çiçek öncesi kaolin atmanın bir mahzuru yok, aksine faydası var. Çiçek açtığında bizim buralarda birdenbire bir-iki gün boyunca hava çok sıcak olabiliyor. Bu da tane tutumunu çok düşüren bir etki. Bazen çiçekler kavruluyor. Çiçek öncesi atılan kaolinin iki sebepten faydası var. Birincisi, çiçekteki sıcak şokunu hafifletiyor. İkincisi kalıcı bir parçacık filmi oluşturmanın ilk adımı. Bu uygulama zaman olarak iyi ayarlanır ve Delfin ile birlikte yapılırsa zeytin güvesinin çiçek dölünde çok etkili olur.

İkinci uygulama taneler saçma büyüklüğüne geldiğinde, yine Delfin ile birlikte yapılmalı. Böylelikle kaolin filmi büyük ölçüde tamamlanmış olur.

Tam koruyuculuk için üçüncü bir uygulama öneriliyor. Taneler leblebi-fındık arası büyüklüğe geldiğinde yine Delfin ile birlikte uygulama yapılmalı.

Bu süre içinde uç tırtılı iyi izlenmeli. Zararlı ya da semptomları görülür ise arada Delfin uygulanabilir. Ancak Delfin uygulanırken düşük doz kaolin mutlaka suspansiyona karıştırılmalı. Eylülde taneler yağlanmaya başladığında ise mutlaka tamir ve tamamlama uygulaması yapılmalı çünkü zeytin sineğinin pervasızca saldırdığı dönemdir.

Çiçek öncesi, içinde bor, molybdenum, çinko, ascophyllum nodosum isimli deniz yosunundan üretilmiş besleyici bulunan organik sertifikalı bir preperat ve Delfin ile birlikte bir uygulama yaptık.

Name:  zeytin_yaprak.jpg
Views: 2281
Size:  17.9 KB

Uygulama sis gibi ve olabildiğince yavaş atım ile yapılmalıdır. Küçücük bir zeytin yaprağı için yukarıdaki dağılım oldukça iyi olmakla beraber, bu yaprağın üzerine fazla atım olduğu da muhakkak. Küçük beyaz lekeler gereğinden fazla üst üste binmiş kaolin katmanına işaret, yağmur ve rüzgarla aşınıp uçması ve gerçek kaplamanın kalması gerekir.

Saf rafine kaolin çok hafif bir malzemedir. Uygulamaya hazır kaolini bir ölçü kabına koyup tarttığınızda 1000 mililitresinin 275 gr'dan az ve bembeyaz olması, uygulamadan sonra hemen kuruması, gece neminde dahi nem almayıp kuru bir film tabakası olarak kalması gerekir.

Name:  Zeytin_Kaolin.jpg
Views: 3828
Size:  27.4 KB

Yapraktaki ideal bir kaplama ise budur. 2 mikrondan daha küçük tanecikler homojen bir şekilde dağılarak eşit kalınlıkta bir film oluşturur. 2 mikronluk tek bir tanecik, siyah bir zemine dahi koysak çıplak gözle göremiyeceğimiz kadat küçüktür. Yaprak stomalarının kapanmaması, fitotoksite oluşmaması ve fotosentezin devamı için bu kalitede bir film oluşturmak elzemdir.

Kaolinin diğer meyve ağaçlarında uygulamasında en genel takvim, çiçek taç yapraklarının dükülmesini takiben hiç beklemeden uygulanmasıdır. Muhtelif zararlılar, meyvelerin çiçek açmasına endeksli bir takvimde yumurtlarlar. Söz gelimi elma testereli arısı, daha meyveler belirsizken yumurta bırakırlar, buna karşın iç kurdu yapan güveler taç yaprakların dükülmesinden on gün kadar daha sonra yeterli gece ısısını bulunca yumurta bırakmakmaya başlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön