View Single Post
Eski 28-05-2011, 18:33   #1
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sera bekçisi otomatik EC metre (Marka tescilli)

Merhaba sevgili arkadaşlar. Sera bekçimiz iş başında.
Geçen sezon akan su sisteminde denediğim otomatik EC metreyi diğer sistemlerede çalışabilecek üniversal bir şekle soktum. Kış döneminde hazırlıklarımı yaptım, malzemelerimi ve diğer materyelleri hazırladım ancak baharın geç gelmesi ve bazı şanssızlıklar dolayısı ile ancak bitirebildim.

2005 senesinde topraksız tarım hastalığına yakalandığımda sisteme agregat olarak doldurduğum torf+ kum karışımı artık ömrünü tamamlamış ve suyu geçirmez hale gelmişti. Sezona başlarken en önemli işlerden biri bu idi. Baharın geç gelmesi, havaların terasta çalışmaya müsaade etmemesi, vede karar verdiğim coco pead ve perlit karışımı için malzeme temin etmekteki geçikme maalesef işlerimi biraz aksattı. Neyseki çok çok ta geç kalmadan hem parkurun agregatını yeniledim, hemde geçem sezon denediğim otomatik EC metredeki değişiklikleri gerçelşeştirerek katı ortam sistemine uyguladım.

Sera bekçisi nasıl çalışır.
Sera bekçisi, kurmuş olduğunuz sistemi sizin yerinize denetler, hemde hiç geç kalmadan uyumadan yorulmadan.
Besin tankınızın su seviyesini kontrol eder, su seviyesini hep aynı yerde tutarak büyük problem olan buharlaşmayla azalan suyun EC değerinin yükselmesine mani olur. bitkinin harcamış olduğu suyu yerine koyar.
Ayarladığınız zamanlarda ve istediğiniz süre kadar sulama yapar.
Drenaj tankında biriken geri dönüş suyunu minumum ve maximum noktalarında kontrol ederek ana besin tankına aktarır.
Ana besin tankının EC değerini an bean ölçerek hep ayarladığınız seviyede olmasını sağlar. EC değerinin yükselmesi veya düşmesi söz konusu olmadığından bitki etkilenmez.
Zaman saati elektirik kesintilerinden etkilenmez, dolayısıyla elektrik kesilince zamanı şaşırmaz.
Sera bekçisi sizin yaptığınız işleri sizden çok daha özenle ve hassas bir biçimde yapar size gözünüz arkada kalmadan tatil yapmak için için zaman ayırır.
Sisteminizin küçüklüğü veya büyüklüğü, durgun su sistemi, akar su sistemi, katı ortam sistemi olması onu etkilemez.
stok tankları üzerindeki çetvellere günlük besin harcanmasını işaretliyerek
besin dengesi hakkında bilgi sahibi olur ve su değişim zamanı hakkında yorum yapabiliriz.
Bunların dışında, bu otomatik sistemin topraksız tarım adına neler sağlıyabileceği yorumlarını siz bırakıyorum.

Bugün havanın puslu olması dolayısıyla yarın resimleyip sizlerle paylaşacağım.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön