Merhaba bende iki hafta önce sakız sardunya almıştım ve ne yazık ki yeni aldığım sardunyalarımın yapraklarının arkasında kahverengi oluşumlar olduğunu ancak eve gelince gördüm. Bu siteden araştırdığım kadarıyla kabuklu bit veya mantar olabileceğini tahmin ediyorum; fakat her ikisinin de tedavileri farklı olduğu için bitkimdeki sorunu teşhis etme konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Durum aşağıdaki gibi:
Yaprakların arkasındaki bu kahverengi oluşumları tırnak ile kazımaya çalıştığımda bitkinin yapraklarınında zarar gördüğünü ve bunları tam yapraktan uzaklaştıramadığımı farkettim. Daha eskiden başka bitkilerimde rastlamış olduğum kabuklu bitlerin sebep olduğu oluşumlar zorda olsa yapraklardan çıkabiliyordu; ayrıca görüntüleri de daha ufak yuvarlak kabuklar şeklindeydi. Sardunyamın yaprak arkalarındaki oluşumlar ise düzensiz ve yoğun – sanki daha farklı birşey. Bu yüzden kabuklu bittense mantar hastalığı olmasının daha olası olduğundan şüphelendim. Genelde olgunlaşmış yapraklarda (yaprak arkalarında) bu sorun vardı. Etkilenen tüm yaprakları steril bir bahçe makasıyla kestim ve uzaklaştırdım. (Eklediğim resim yaprakları henüz kesilmeden önce çekilmişti.) Bu şekilde bitkinin geriye neredeyse 1/3 oranında yaprağı kaldı ve kalan yaprakların hepsi henüz çok taze ve küçük yapraklardı, ama neyseki iki hafta içinde biraz büyüdüler.
Yaprakları kesmenin ardından önce oksijenli su karışımıyla hem toprağını hem yapraklarını yıkadım. Bundan sonra hangi tedaviyi uygulamam gerektiği konusnunda emin olmamakla birlikte mantar olabileceği şüphesiyle sirkeli sodalı karışım ile yapraklara ilaçlama yaptım. Şimdi yaprakları incelediğimde bir iki yaprak arkasında hala bu kahverengilikten olduğunu gördüm fakat bunların sonradan mı oluştuğunu yoksa en başta hastalıklı yapraklardan koparmayı unuttuklarım mı olduğunu bilemediğim için düzelme var mı hiç bilemiyorum dolayısıyla doğru tedavi uyguladığıma dair bir ipucu da henüz elde edemedim. Bunun dışında sardunyamın tomurcukları açıyor ve herhangi bir solma,sararma şimdilik mevcut değil. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
|