View Single Post
Eski 26-05-2011, 12:29   #8669
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi klubnika
Menekşelerin göbekteki sıkışma, yeni çıkan yapraklarda şekli ve rengi bozukluğu, yaprakların kenarlarda sararma toprağın asit oranı yüksek olduğunu ve bitki fosfat açlığı yaşadığını gösteriyor.
Sevgili klubnika,

Göbekteki sıkışmanın nedeni fosfat eksikliğine bağlamana katılmıyorum. Bu konuyu 289 ve 290'ıncı sayfalarda da tartıştık. Bu durum fazla ya da yanlış gübre kullanımı , mite (akar) ya da aşırı ışık nedeniyle ortaya çıkıyor.

Calgon'un verilerine Türkiye'nin büyük bir bölümünde ; İstanbul da dahil olmak üzere ; sular aşırı kireçli. Yani, sulamada çesme suyu kullanılıyorsa toprakta asit birikimden söz etmek mümkün değil. Çeşme sularının pH'ı genellikle 7'nin üzerinde.

Kimya bilgim oldukca sınırlı ancak "Yumuşak-Sert Su" kavramlarının suyun pH değerleriyle birebir örtüşmediğini biliyorum. İçme suyu olarak satın aldığımız en bilinen markaların yumuşak sularının pH'ı 7 nin üzerinde. Nestle'in ambalaj üzerindeki pH değeri 8.2 ama yumuşak su olarak bilinir. Ambalaj üzerindeki bilgileri okumadan önce menekşelerimde satın aldığım içme suyunu kullanıyordum

Kullandığım suyun pH'ını çok kesin değerler elde edemesem de pH striplerle ölçüyorum. 100'er adet paketlenmiş test stripler 10 TL civarında satılıyor. Toprağın pH'ını doğru olarak ölçecek cihazlar ise 400-500 TL . Ulaşılması çok zor

Özet olarak çoğumuzun kullandığı toprak karışımı ve menekşeler için üretilen sıvı gübrelerle asidik bir ortam yaratmamız mümkün değil.

Sen, kurutulmuş sfagnum yosunu kullanıyorsun, çoğumuzun bu malzemeyi temin etmesi mümkün değil. Toprak pH'ını hangi cihazla ölçtüğünü bilmiyorum ama sende toprağın asidik çıkma nedeni sfagnum yosunu. Arkadaşlarımız sorunu bu da olamaz.

Daha sağlıklı bir inceleme yapman gerektiğini düşünüyorum.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön