View Single Post
Eski 26-05-2011, 04:30   #8664
klubnika
/
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 243
Menekşeler ve topraktaki pH değeri

Arkadaşlar, ben İstanbul’da oturuyorum ve bize beyaz eşya satıcıları, hatta çamaşır için kullanmış olduğu "Calgon" üzerinde yazıya dayanarak ben hep buralarda alkalen su olduğunu düşündüm. Benim menekşeleri bozulmaya başladığı ana kadar, ilk baştan çok korktum, böcek diye. Ama biliyordum ki böcek - mite bu kadar çabuk yayılmaz!!!
Menekşelerden göbek sıkışması birden başladı…Araştırmaya dayanarak suyun ve toprağın pH oranını çok düşük olduğunu fark ettim.
Yalnız bitki toprağı değiştirdikten sonra hemen cevap vermiyorlar, zaman geçmesi gerekiyor. Ancak yeni çıkan yapraklar sağlıklı çıkabiliyor!!!


Menekşeler ve pH değeri.
Asitlik veya toprağın alkalinite pH ile karakterizedir. Bu gösterge (H +) iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. Toprağın pH göstergesi 7 den büyük ise alkalen demektir ve 7’den daha az ise 5.5 gibi, asidik özelliği vardır. pH değeri 7’ise tarafsız veya nötr adlandırılır.

"Ah, keşke benim bitkileri konuşabilseydi!!! " Kaç kez aklımızdan gelip geçti, dimi?
Ne kadar sıklıkla bu tür ifadeler duyuyorum!

Menekşeler yaklaşık pH 6.5 – 6,9 oranında toprağı seviyorlar.

Topraktaki fosfatlar çok önemli ama çözümlülük açısında en zor olan tuzlar. Ve topraktaki pH oranı bu tuzların bitkiler tarafında emilmesini tam orantılı. Eğer pH yüksek veya düşükse topraktaki olan fosfatlar bol miktarda bile olsa, bitki tarafından emilmiyorlar. Bu durum zamanında bitkinin besin açlığı duyulmaya yol açıyor ve bitkinin genel görüntüsü değişiyor.

Bu durum fosfat abluka denir.
Ablukayı kaldırmak için – topraktaki fosfatların çözülmesi ve bitki tarafından emilmesi gerekıyor. Bunu için toprağın pH ölçmek şarttır. Toprağın pH 6 ve altında ise – çok asidik demektir, bir alkali su hazırlamak gerekiyor - 1 çorba kaşığı dolomitik unu 4,54 litre ılık suya iyice çalkaladıktan sonra bu karışımıyla sulama yapılır. Normal sulama yerine 5-6 kez bu karışımı kullanmasını tavsiye ederim. Eğer toprak karışımı içinde sfagnum yosunu kullanılmışsa veya sizin kullanmış olduğu su çok yumuşak ise (suyun pH de ölçmesi gerekir) menekşe toprağı hazırlarken doğrudan dolomitik unu eklemek daha iyi olur.
Toprak pH 7 ve üstte - sulamada birkaç kez sirke solüsyonu (4,54 litre ılık suyu başına 2 yemek kaşığı) kullanın.
Bu yüzden menekşeleri yetiştirirken mutlaka dikkat etmesi ve bitkinin genel durumu değerlendirmesi gerekiyor, aslında onlar çok net bir şekilde kendi durumları size söylüyorlar…
Menekşelerin göbekteki sıkışma, yeni çıkan yapraklarda şekli ve rengi bozukluğu, yaprakların kenarlarda sararma toprağın asit oranı yüksek olduğunu ve bitki fosfat açlığı yaşadığını gösteriyor.

Bu belirtilerin bazıları aşırı aydınlatma yüzünde veya menekşelerde akar saldırısına maruz kalmış ya da ilaçların veya gübrelerin uygun olmadığını bir göstergesi olabilir.
Bu yüzden ilk yapılacak olan iş paniğe kapılmadan ve böcek ilacı kullanmadan pH değeri ölçmek ve eğer aşırı aydınlatmadan kaynaklıyorsa ışık oranı ayarlamak. Çünkü böceklere karşı kullanmış olduğu ilaçlara da bitki tepki verebilir ve çok karışık bir burum ortaya çıkabilir. Sız bitki ilaçlarsınız böcek var diye ama durum daha da kötüye gider ve şaşırmış kalırsınız neden diye!!!

Bunu hiçbir zaman unutmayın!!! Zamanında, yani birkaç ay içinde bitkinin metabolizması yüzünde topraktaki pH değeri değişiyor ve asit oranı yükselmeye başlıyor bu yüzden her 6 ay bitkinin toprağı değiştirmek en doğru çözüm.


Bitkileri izleyin ve söylemiş olduğu şeyleri anlamaya çalışın.


Düzenleyen klubnika : 26-05-2011 saat 05:09
klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön