View Single Post
Eski 25-05-2011, 12:47   #643
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sayın Soilless,

Ben anlattığınız iki metodu da yapıp kullandım. Zaten enzim konusuna ilk adım atışımda bu araştırmaların sonucu olmuştu. Birinci metodda hiç su kullanmadan sadece organik atıkların oksijensiz bir ortamda muhtelif evsel aktivatörlerle tetikleyip fermente olmasını sağlamak ve fermentasyon süreci boyunca altta biriken konsantre sıvıyı 3-4 günlük dönemlerle alıp, bu konsantre sıvı gübreyi sulandırarak kullanmaktı. İlk başlangıçta sulandırma konusunda net bilgilerim olmadığı için başarısız deneyimlerimde oldu ve bu metodla yaptığım sıvı gübreden çok sonraki kalan kompost tortusunu evdeki saksılardan birinin toprağı ile karıştırıp sterç film ile sardığım saksının toprağının düzenlemesinden daha iyi sonuç almış ve bu saksıda redrobin domates yetiştirmiştim. Bu metodla elde edilen sıvı gübre miktarı çok az fakat çok yoğun bir sıvı idi.

Daha sonra ise araştırmalarımın yoğunlaşması beni su karıştırarak yapılan enzim tekniğine taşıdı. Okuduğum kaynaklarda 3 ay civarında beklenmesi yazıyordu öyle başladım ama şimdi hazırladığım fermentasyon şişelerinde gaz çıkışı sona erdiği zaman enzimi alıp kullanıyorum. Bizim yaptığımız bir labaratuvar çalışması değil, tamamen deneme yanılma metodu. Birinci deneyde başarısız olmuştum ama su karıştırarak yaptığım enzimlerde hep iyi şeyler gözlemledim. Enzimin bitkiyi coşturduğunu gözlemledim. Evdeki çiçekleri ve topraklı saksıdaki bitkilerimi enzimli su ile suluyorum. Enzim verdiğim bütün çiçek ve bitkiler halinden memnun. Bu işi evin bir köşesinde rutine bağlarsanız bekleme süresi diye bir şey sözkonusu olmuyor. En pratik şekli 2,5 litrelik pet fanta şişelerinin içini doldurup tepesine bir balon geçirmek. Bu şişelerden başlangıçta 3 şişe yapın ve devamlılığını sağlayın bütün bir yıl hiç kesintisiz evdeki bitkilerinizi gübreleyebilirsiniz. Birinci şişede gaz çıkışı biter bitmez bir sulamalık (1/100 veya 1/200 oranına uygun miktarda) enzim alıp şişenin balonunu tekrar üstüne takabilir ve şişeyi çalkalayabilirsiniz. Göreceksinizki gaz çıkışı tekrar başlayacaktır. Zaten şişeleri gaz çıkışı yavaşladığı zaman arada bir çalkalamak lazım. Bunu balonun şişkinliğinden takip edebilirsiniz,

Name:  DSCN5430.jpg
Views: 1590
Size:  57.1 KB
Name:  DSCN5451.jpg
Views: 1948
Size:  51.4 KB
Name:  DSCN6207-6208.jpg
Views: 1673
Size:  75.1 KB
Name:  DSCN6206.jpg
Views: 2584
Size:  71.6 KB

Evdeki menekşeler ve bir köşede duran saksıya ektiğim kapya biber ve balkabağı tohumunun gelişme peryodu ekteki resimlerde. Okullar tatile girince nasıl kendi hallerine bırakıp gideceğim diye şimdiden üzülüyorum ama onların gelişimini izlemek en büyük keyfim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön