Özelden aldığım özelden cevaplayamadığım bir mesajı buradan cevaplayayım
yahya_kır
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2011
--------------------------------------------------------------------------------
Merhaba Lilium,
Ceviz konusunda uzman olduğunuzu düşündüğüm için size bir endişemi anlatmak istiyorum. Bursadaki 20 dönümlük arazimin yarısını kasım ayında aldığım açık köklü chandler fidanlarıyla, diğer yarısını da mayısta aldığım tüplü fidanlarla ektim. Tüplü fidanların yarısına yakınında ceviz gördüğüm halde daha uzun sürgün veren çıplak köklülerde 200 fidanın hiçbirinde ceviz oluşumu gözlemlemedim. Chandler açık köklülerde ekilen ilk sene 200 fidanın hiçbirinde ceviz oluşumu gözlemlememek normalmidir ? Yoksa aldığım fidanlar Chandler değilmidir ? Birde chandlerı yapraktan **** gövde renginden tanımak mümkünmüdür ? Cevap verebilirseniz çok sevinirim.
Selamlar,
Yahya
Tüplü fidanlarda ceviz meyvası oluşumu daha iyi olabilir, fakat açık köklü fidanların gelişimi daha iyi olur, azda olsa meyva da gösteririler, meyva görememen ilginç, mutlaka gösterirler, 200 fidanda görememen şüpheye mahal veriyor.
Chandler olup olmadıklarını yaprağından tanımak uzman işi, ama gövdelerinden tanınabilinir.
En iyi tanımayı uyanma döneminde kendin de tespit edebilirsin, Chandlerler oldukça geç uyanan bir çeşit, diğer yerli çeşitlerden 20 gün sonra uyanırlar ve daha geç yapraklanırlar, tüplü aldıklarınla ve açık köklü aldıkların da böyle bir farklılık varmı? varsa kesinlikle erken uyananlar Chandler değildir.
Bahçeye genel olarak baktığınız da Chandler olmayanlar daha iri yapraklanmıştır daha yeşillendiğini kendinizde fark edersiniz.
Chandler açık köklü fidan olsa dahi, uyanan yeni filiz veren gözler de meyva gösterir meyva görürsün ama bu meyvayı fidan besleyemez ya da fidan dinç gelişir döker (vs) bunlar olabilir, ama mutlaka filizlerin ucunda meyva oluşumunu görürsün.
|