View Single Post
Eski 24-05-2011, 23:31   #1553
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Doğduğum köyden ilçe merkezine giderken tanık olduğum,çok üzüldüğüm bir konu vardı..Şöyle:

Çeltik ekilen,taban suyu yüksek bir ovadan geçen bir asfalt yol kenarında sonradan doktor olduğunu öğrendiğim bir zat 4-5 dekar bir yer almış..
İçine dublex bir ev yapmış..anlaşılan doğaya düşkün,meraklı biri..
3-4 dekar bahçesine 5-10 elma,armut,kiraz,ceviz gibi fidanlar dikmiş..ama asıl ağırlığı zeytine vermiş..50 kadarda zeytin ekmiş..
İlk ektiği günden beri minübüsle ilçe merkezine giderken ''keşke o taban araziye hiç zeytin ekmeseydi,yazık emeğine'' diye düşündüm..
Martta ektiği zeytinler ilk yıl bayağı bir gürbüz geliştiler..
Ama ertesi yıl ovayı su basınca ****** fidanlar bozulmaya başladı..
Ertesi yıl kuruyan fidanların yerine yenilerini dikti..
Daha ertesi yıl yine taban suyu ve birikinti sular tahrip etti fidanları..

Yine birgün ilçe merkezine giderken oradan geçerken yanımdaki zata konuyu açtım..
''Ya..yazık şu adamın emeğine..burada zeytin mi olur'' falan deyince yanımdaki kişi o fidanların sahibinin yakını olduğunu söyledi..Doktor olduğunu öğrendim..
''Lütfen söyleyin doktor beye..orada zeytin taban suyu ve su taşkını yüzünden olmaz'' dedim..
Ertesi yıl geçerken baktım..Zeytin fidanlarını söküp,daha suya dayanıklı armut,ceviz gibi meyveler ekmiş..
Ama..Zeytin hevesi sönmemiş..O yerin hemen karşısında yamaçta,poyraza kapalı bir yerden 4-5 dekar bir tarla almış..
Bu seferde orayı zeytin fidanıyla doldurdu..
İki yıl geçti..fidanlar büyüyordu..

Ama benimde söylemeyi unuttuğum,daha doğrusu hesapta olmayan bir husus vardı..
Fidanlık denizden 15 kilometre falan uzaktı ve karasal iklimde sayılırdı..
Geçen yıl Çanakkale'de hiç hesapta olmayan ve yıllardan beri hiç olmayan bir don olayı oldu..
Bizim köyde eksi 5-6 soğuklar oldu..daha içerlerde herhalde eksi 9-10'lar olduki bizim doktorun zeytinlerini bu seferde don kavurdu..

İşte böyle bir kötü maceraya tanık oldum..
Tabi..üzüntü verici şeyler bunlar..
Doktor Bey mutlaka İlçe Tarım'daki teknisyen ve mühendislerede danışmıştır belki..
Ama..geçen yıl İlçe Tarım'ın önündeki 20-30 kadar 8-10 yaşındaki güzelim zeytinler de şiddetli dondan kavruldu..tek yaprak kalmadı üstlerinde..
Don olayı olmaz yıllarca..ama..bir yıl kuvvetli don olayı bitiriverir tüm emeğinizi..

....
Bu olayı şunun için anlattım..
Meraklı olabilirsiniz,doğayı çok sevebilirsiniz..ama doğru ve tam bilgiyle yapmadığınız zaman fidancılık işlerinin sonu hüsranla bitebilir..
Ve..çok pahalıya malolan bir tecrübe sahibi oluverirsiniz..
Bu yüzden doğayla inatlaşmamalı..
Yıllara göre extrem iklim değerlerini de çok iyi araştırmak gerek..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön