Sayin iris41
Bu cicek konusunda ben de cok bilgili degilim. Afrika menekselerindeki tecrubemin ise yarayacagini dusunuyorum. Zira streptokarpus ve afrika meneksi akraba. Gerci streptokarpusun yapraklari cuhaninkilere daha cok benziyor.
Cogaltmasinin daha kolay oldugunu, fazla sayida yavru verdiklerini okumustum. Ancak bendekiler biraz nazlandilar, belkide sikisik diktigim icindir. Rusya'da afrika meneksesi yetistirme hastaligi yaygin. Neredeyse her afrika meneksesi yetistiren, streptokarpus da yetistiriyor. Bu yapraklari Rusya'dan aldim. Kucukler haric hepsi yarim yaprak. Butun yaprak satilmiyor. Fragman satiyorlar. Yapraklar kolay kolay bozulup curumuyor.
Isik konusunda sanki afrika menekselerine gore daha azla yetiniyorlar. Yapraklarin yaninda koklu yavrular da almistim. Cok yavas buyuyorlar. Yine de bir dahaki sefer biraz daha paraya kiyip hazir yavru alacagim. Buyudukce onlarin yapraklarindan cogaltirim. Yapraklari ortadaki ana damardan dikine bolup olusan kenari koklendirince kenar boyunca bol miktarda yavru alinabiliyormus.
Bu cicegin bizde neden yayginlasmadigini cok merak ediyorum. Belki de yavas gelistigindendir. Sanirim ticari anlamda diger ulkelerde de yaygin degil, buyuk ureticiler yok. Halbuki sizin de dediginiz gibi rengarenk, irili ufakli cok hos cicekleri olan cok sayida hibrit var. Yer sikintim olmasa Rus dostlarim beni Turkiye'deki en buyuk kolleksiyon sahibi yapacaklar ama ...
|