Bugün Tekirdağ'da tanıdık ünlü bir Şarap Üreticisi (Umurbey Şarapları) kendi bahçesinde mildiyöye karşı ilaçlama yapıyordu. Daha önce anlaştığımız üzere 120 dönümlük bahçenin 2 dönümünü doğal mücadele denemeleri için bize verdi.
Amaç burada mildiyö (downy mildew) ve küllemeye (powdery mildew) karşı SunShader + Bacillus subtilis bakterisinin etkisini test etmekti. Öncelikli olarak Bacillus subtilisi'in etkisi gözlemlenecek. SunShader ise burada bakterinin yapraklar üzerinde daha uzun süre yaşaması için yayıcı ajan olarak kullanıldı. Sonuçta %96 su + %1 Bacillus subtilis, %3 SunShader ve ayrıca SunShader'in güneş ışınlarını yansıtıcı özelliğini artırmak üzere %1 oranında Titanyum Dioksit (Kaolinin % 1'i kadar.) kullanıldı. (Titanyum Dioksit güneş yanığına karşı kaolinden daha etkilidir. Hatta kırılma indeksi çok yüksektir. Sadece Elmasın kırılma indeksi Titanyum Dioksitin kırılma indeksinden daha yüksektir ve Titanyum Dioksitin kırılma indeksi kaolinin kırılma indeksinden %60 daha fazladır. Üstelik Titanyum dioksit Magnezyum Oksitten sonra en beyaz maddedir. Bu yüzden güneş kremlerinde bolca kullanılır.)
Sonuçta biz başarılı olursak, kimyasallara karşı bir savaş daha kazanmış olacağız.
Yaklaşık bir hafta sonra bu kezde SunShader + Bacillus thuringiensis + Bacillus subtilis karışımı uygulanacak. Buradaysa amaç mildiyö ve küllemeye ek olarak salkım güvesine karşı mücadele etmek.
İşte bugünkü uygulamanın resimleri.
Bağın genel görünümü.
Ensar uygulamayı yakından izliyor.
Ben traktör sürücüsüne hangi sırayı takip edeceğini gösteriyorum.
Uygulama yapılan yapraklara yakın çekim.
