View Single Post
Eski 24-05-2011, 13:32   #41
nicholai hel
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2010
Güzel sözleriniz için teşekkürler Sayın ultralaca. Daha yolun çok başındayız. Ustalardan öğrenip araştırıp birşeyler yapmaya çalışıyoruz.

Mart ayındaki Antalya seyahatimde 3 tane de ficus almıştım. İkisini diğer ağaçlarla arkadaşıma bırakıp bir tanesini iç mekanlarda yaşayabilme özelliği nedeniyle tecrübe edinmek adına yanımda buraya getirdim.

İlk halinin fotoğrafını çekmemişim, gövdesi güzel fakat bakımsız bir dallanması vardı. Seyahate çıkmadan önce gereksiz gördüğüm ve genelde kurumuş yapıyı budayarak sadece tepe kısmını bırakmıştım. Fotoğrafı gelince çektim.

ficus ilk (Large).jpg

Yeni toprağına geçip yeni yerine alıştıktan sonra biraz daha budama yaptım ve gelişmeye bıraktım. Hemen bir hafta içinde budadığım yerlerin altından tomurcuklar açtı. Kısa sürede çok hızlı şekilde sürgünler oluşturdu.

ficus yeni dallanma (Large).jpg

Bu yeni sürgünler tam istediğim şekilde gelişmekte. En alt sağdaki kalın dal oldukça eğilebiliyor, böylece üzerindeki çok sayıda sürgünle birlikte sağ aşağı çekilmiş oluyor, o dal eğilecek. Yeni dallanma güçlendikçe tepedeki eski yapıyı tamamen budayacağım. Şu anda o bölgede yavaş yavaş farklı yöntemleri deneyerek ağacın tepkisini tecrübe ediyorum.

Yeni sürgünlere sadece yön vererek büyümeye bırakacağım. İstediğim kalınlığa ulaştıklarında (tahminim en erken seneye bu zamanlar, ya da sonraki yıl olacaktır) ve güçlü yan dallar vermeye uygun hale geldiklerinde kısaltılıp yeni sürgünlerle öbekleri oluşturacağım.

Son yapının aşağı yukarı bu şekilde olmasını hedefliyorum.

ficus yeni dallanma (Large) ret.jpg

İlk fotoğrafta solda tek başına çıkan dalı çelik olarak almıştım. Çok hızlı tutarak yeni filizlerini verdi.

ficus çelik (Large).jpg

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
Saygılar.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön