Tuz için başka bir uygulama duydum ama yapmadım. Sebze adalarının etrafına oluklar çakılıp, içine tuz konuyormuş. Adaya çıkmaya çalışan salyangozlar bu engeli geçemiyormuş.
Elle toplayan arkadaşların yazısını okurken, imkanı yok başa çıkılmaz diye düşünüyordum. Bir süredir bazı sabahlar (ne kadar erken olursa o kadar verimli oluyor) üç dakikamı ayırıyorum, inanılmaz sayıda topladım ve gözle görülür bir fark oldu. Bu sıralar sabahları verandada gezen ve duvara tırmanan salyangoz pek görmüyorum. Özellikle saklandıkları bitkiler var, afrika zambağının yaprakları arasında, toprak saksıların serin kenarlarında, lale yapraklarınınn içinde bol miktarda var.
Geçen kış adalara koyduğum decolatte salyangozları yanlış yere koyduğumu düşünüyorum, bu sıralar domates fidelerini yiyenler sanırım onlar. Bulursam, yavruların çok olduğu duvar diplerine, iri papatyaların arasına koyacağım ama diğerleri gibi ortalıkta hiç görünmüyorlar, belki gece bakmam gerekecek.
|