Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02
Sevgili sebnem&mircan;
Öncelikle tüm iyi dilek ve temennileriniz için çok teşekkür edderim.1- Deşti yetiştirdiğimiz karpuz türlerinde bu uygulama çok güzel sonuşlar verdi.Tohumlar çimlendikten sonra yapılan uygulama sulama yerine sürekli çapalama.Burda "üç çapa bir suya bedeldir" denir. Bu özellikle tavsiye ediliyor. Deşti karpuz tohumlarını başka bir yöntemlede ektik.Dikkat ederseniz serpme yöntemi.Bunda ancak üstüne yağmur yağması şart.Bunun için mart ayı içinde serpme yöntemi uygulanır.Bu uygulamada herhangi bir gübreleme yapılmadığı gibi sulamada yapılmıyor.Çapalamanız güzel sunuç verir toprağın nemini korur.Çapa yaptığınızda gübre toprakla karıştığı için bitkilere zarar vermiyor. Kullandığımız gübre oranı yaklaşık bir buçuk yemek kaşığı oranında aşırı bir uygulama yapmıyoruz.
İmkanlar dahilinde tohum çimlendirmek için torf kulananan kişiler olduğu gibi bizim burada ise bahçenin belirlenen bir köşesine domates,biber ve patlıcan tohumları ekilir.Küçük ölçekli naylondan kaplamalı bir sera oluştururlar.Benim balkon seramda yetiştirdiklerimle bahçede yetişenler arasında inanın dağlar kadar fark var. Bu yöntem daha çok kullanılıyor.Seralarda yetiştirilen fidanlara pek rabet edilmiyor.Sonuçta kendi yetiştirdikleri ürünlerden dönüşümlü tohum alınıp yetiştirilmiş. Bu bildim bileli böyle gidiyor.Deşti domatesler bu güne kadar bu şekilde gelmiştir. Fasulye suyu çok seven bir sebze oysa bamya çok az sulanması gereken bir sebze ikisini aynı yere ekemezsiniz.Fasulye tohumlarını salatalıkların yanına deşti karpuz ve kavunda uyguladığımız çukur yöntemini uyguluyoruz. Suyu seven sebzeleri aynı bölgeye ekmenizi kesinlikle öneririm. Bamyaların sulanmaması yine çapalanması daha lezzetli bamyaları vermesine sebep olur. Suladığınız bamyaların ürünleri daha çok salyalı olur.Ama deşti türde yetiştirdikleriniz daha az olur.
Saygılar
|
Oncelikle cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Bahsettiginiz serpme yonteminde karisik tohumlar olmasi ilginc gelmisti bana ama malum bilmedigim icin buda farkli bir yontem galiba diye dusunmustum, demek destiye ozel bir ekim tarziymis. Mesela herhangi bir domates **** karpuz tohumunu desti olarak yetistirebilirmiyiz? Bamyalar bahcenin diger yanina ekilecek, domates, fasulye ve salatalik yakin olacak uc cesit biber var onlarida ayri ayri yerlere ekersem nasil olur?