View Single Post
Eski 19-05-2011, 20:00   #582
bahtiyar02
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,459
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan Mesajı Göster
Merhaba bahtiyar02 bahcenizi dolasmaya 2009 yilinda basladim 2011 yilinda anca bitirebildim Arkanizda anneniz ve ablaniz oldugu surece sirtiniz yere gelmez diye dusunuyorum. Bu sene bende ilk defa sebze yetistirmeye basladim. Ilk denememde saksiyla baslasamda esimin supriziyle bahceye donecek. Hem tohumlari hemde bahcenin acilmasi icin haziran ayini bekliyorum. Merak ettigim bir kac soruyu sormak istiyorum size. Karpuz tohumunu direk topraga ekiyor ve ustunede sadece gubre ile orttugunuzu okudum. Acaba gubre fideleri yakmaz mi? Kavun ve karpuz, fasulye, bamya, domates, biber, salatalik (hiyar) yetistirmeyi dusunuyorum. Domates, biber ve salatalik fidem var. Digerleri tohum halinda olucak. Karpuz ve kavun yetistirriciligi hakkinda ve genel sebzecilik hakkinda bilgiler verirseniz cok sevinirim. Simdiden cok tesekkur ediyorum.
Sevgili sebnem&mircan;
Öncelikle tüm iyi dilek ve temennileriniz için çok teşekkür edderim.1- Deşti yetiştirdiğimiz karpuz türlerinde bu uygulama çok güzel sonuşlar verdi.Tohumlar çimlendikten sonra yapılan uygulama sulama yerine sürekli çapalama.Burda "üç çapa bir suya bedeldir" denir. Bu özellikle tavsiye ediliyor. Deşti karpuz tohumlarını başka bir yöntemlede ektik.Dikkat ederseniz serpme yöntemi.Bunda ancak üstüne yağmur yağması şart.Bunun için mart ayı içinde serpme yöntemi uygulanır.Bu uygulamada herhangi bir gübreleme yapılmadığı gibi sulamada yapılmıyor.Çapalamanız güzel sunuç verir toprağın nemini korur.Çapa yaptığınızda gübre toprakla karıştığı için bitkilere zarar vermiyor. Kullandığımız gübre oranı yaklaşık bir buçuk yemek kaşığı oranında aşırı bir uygulama yapmıyoruz.
İmkanlar dahilinde tohum çimlendirmek için torf kulananan kişiler olduğu gibi bizim burada ise bahçenin belirlenen bir köşesine domates,biber ve patlıcan tohumları ekilir.Küçük ölçekli naylondan kaplamalı bir sera oluştururlar.Benim balkon seramda yetiştirdiklerimle bahçede yetişenler arasında inanın dağlar kadar fark var. Bu yöntem daha çok kullanılıyor.Seralarda yetiştirilen fidanlara pek rabet edilmiyor.Sonuçta kendi yetiştirdikleri ürünlerden dönüşümlü tohum alınıp yetiştirilmiş. Bu bildim bileli böyle gidiyor.Deşti domatesler bu güne kadar bu şekilde gelmiştir. Fasulye suyu çok seven bir sebze oysa bamya çok az sulanması gereken bir sebze ikisini aynı yere ekemezsiniz.Fasulye tohumlarını salatalıkların yanına deşti karpuz ve kavunda uyguladığımız çukur yöntemini uyguluyoruz. Suyu seven sebzeleri aynı bölgeye ekmenizi kesinlikle öneririm. Bamyaların sulanmaması yine çapalanması daha lezzetli bamyaları vermesine sebep olur. Suladığınız bamyaların ürünleri daha çok salyalı olur.Ama deşti türde yetiştirdikleriniz daha az olur.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön