Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune
Geçmiş 20 sayfayı okudukça sizlere karşı hayranlığım arttı. Hepiniz harikasınız
Her sulama demişsiniz, o kadar sık kullanabiliyoruz yani. Siz denediğinize göre doğrusunıu biliyorsunuzdur ben de gönül rahatlığıyla kullanacağım.
Enzim için karnabahar ve altındaki yapraklarını, bezelye taneleri, taze fasulye, elma-portakal-limon-kavun kabuğu ve az miktarda taze kekik gibi materyaller kullandım. Bu gün de iyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum ama sütü yoğurtla kestirerek lor peyniri yapılırken geriye kalan yeşil bir su vardır ya yarım fincan kadar ondan kullanıp 1 tatlı kaşığı instant maya ilave ettim. Umarım yanlış yapmamışımdır. Ağzı açılınca oksijen girişiyle daha önceki gaz çıkışı bir süreliğine durdu galiba, balon şu anda sönük durumda. Sanırım yeniden fermantasyona başlayacaktır.
Bu arada Feriha arkadaşımız da ısırgan otunu suda bekleterek bir sıvı hazırlayacak. Daha önce hem gübre hem de böceklere karşı kullanılabileceği yönünde bir okul çalışması okumuştum. Enzim oluştuğunda içine bir miktar da bu sıvıdan katmayı planlıyorum.
|
Sn. Nevsune,
Sık sık kullanabilirsiniz problem yok. Bu enzim piyasadaki bir çok gübre ile deneme alanlarında birlikte kullanıldı. Bitkilerdeki gözle görülen değişim piyasadaki 5 gübrenin 4 ünden daha iyi idi. Bir tanesi ile de aynı sonuçları verdi.
Kesilmiş sütü ve mayayı katmanıza hiç gerek yoktu. Laktik asit bakterileri ve mayalar doğada her yerde varlar. Bu tür uygulamalarda "starter kültür" dediğimiz kültüre ihtiyaç yok. Örneğin fabrikasyon yoğurt üretenler starter kültür kullanırlar. Ancak köylerde yoğurt hala geleneksel yöntemle yapılır. Biz geleneksel olanı yapıyoruz.
Isırgan otunu enzimede katabilirsiniz. Hatta ısırgan otunu enzim gibi pekmez ya da melasla yapabilirsiniz.
Bu arada farklı meyvelerle farklı kombinasyonlar denemek bu konuda tecrübe kazanmanızı sağlayacaktır.
Bir süre sonra fermentasyonun şeker oranı yüksek bitkilerde melas ya da pekmez katmasanızda kendiliğinden başladığını göreceksiniz.