Arkadaşlar, bildiklerimi paylaşmak için üye olmaya çalışıyorum.
MERHABA..
1- Yenibilir otlar radika, teke sakalı, yabani turp otu=hardal, labada(=evelek= efelek sıcak suya sok çıkar)kazayağı haşlanarak zeytinyağı, limon, biber eklenerek yenir. Aynı zamanda tıbbi bitkidirler. Kuzukulağı çiğ yenir.Kendisi ekşi ama limon yağ eklenebilir.
Parklarda koyu kırmızı bir çalı var sarı çiçek açıyor taze yaprakları salataya katılabilir.
Labadanın büyük cinsi sarma yapılıyor. Fasulye ve dut yaprağıda.
2- Isırgan, hoşkıran, yağlı çanak, madımak, efelek, baldıran= mendek, ebegümeci gibi türler ıspanak gibi pişirilebilir. Madımaka pastırma ve bulgur yakışıyor.
Ayrıca biraz pirinç veya bulgur ile haşlanarak süzülür, doğranmış soğanla yağda tekrar 5 dakika kavrulur. Bu usulde bazı vitamin ve mineral kaybı var. Karadeniz usülü
3- Isırgana nane,maydanoz,pazı gibi diğer yenilebilir diğer otlardan da az az katılarak çok az suda iyice haşlanınca ezip püre haline getirir ve miktara göre mısır unu yoksa buğday unu 2 baş sarmısak ezilmiş, tuz svı yağ ekleriz böylece tadı yerinde olur. Sadece bu yemeği ekmek bandırarak yenir. Karadeniz usulü.
4- Tüm otlar ince doğranarak az tuzlanır ve börek içine, krep içine, gölme benzerleri içine konarak pişirilir. (yani ıspanaklı börek gibi soğan eklenebilir.) Gelincik sade çok hoş tadı var.
Anlatmak istediğim bizim ağız tadımıza uyar özellikle domates, biber salçası ve biber de doğranabilir.
5- Birde haşlanarak yumurtalı unlu kızartılan hodan ve diken ucu, sarmaşık (izmir) vardır. Turşusu da yapılır. Tuz koruyucudur.
6- Şevketi bostan dikeni normal türk yemeği gibi pişirilebilir. Kuzu etli de harika oluyor.
7- Çiriş zeytinyağlı pırasa gibi ama daha çabuk pişer, yumurtalı olabilir.
8- Ekşi bir ot var uzun limon gibi çiğ yenir meyva gibi. Şu anda satışta doğudan geliyor.
9- Çiğdem kökü kavrulup üstüne yumurta kırılır. Henüz tatmadım.
10- Adını bilmediğim şebboya benzeyen bir bitki var İstanbulda buda tadı roka gibi salatalık bazı ot satanlarda var.
11- Yine tüm bu otlar az kavrulup üstüne sarmısaklı yoğurt dökülerek yeniyor. Ama ben kalsiyum demiri bağladığı için böyle yemiyorum.
12- Karadenizde bu çekirdekleri satılan kabak yemeğide çok sevilir ekliyoru.
a- Kabak kabuğu henüz sütlü iken alınır doğranır ve içine süt katılırtatsız ise az şeker eklenir, ezilerek püre halinde yenir. Sadece bu yemek yenir. Başka yemek yanına yakışmıyor.
b- Kabak ince ince doğranır, yağlanmış tavada üstüne nane ve soğan **** ince pırasa doğranıp buğulama pişirilir. abuk pişer. 15 dakika.
c- Kışın yine bu kabank ince doğranır tuzlanır fazla suyu kurulanıp unla kızartılr. (pane)
Çınar ağacının yapraklarını toplayan birilerini gördüm.
Temiz araziden toplayın ve yemekten korkmayın.
Mantarlar ise insanlar yenen mantarları topluyor (ama ya bayat ise **** toprak zehirli ise özellikle piknik alanlarına güvenilmez çok kirleniyor) doğadan zehir alıyor. ÇOK çok dikkat edilsin ölümcüldür.
Otları çiçek ve tohumsuz olduğu mevsimde yemek daha faydalı, tadı yerinde olur. Vücudumuzda kıştan dolayı eksilen mineralleri tamamlar.
Yarpuz denen nane benzeri bir ot var yoğurt çorbalarına ekşilik verir.
Kekik yağı veya çayı aynı zamanda ağrı kesicidir.
Sinir otu doğada kanama durdurucu, yine tütün ve kuru toprakta öyledir.
Resimler güzel gerçekten, gençlerimiz tanısınlar, temiz arazilerden toplasınlar. Pazarlarda hala var.
Ben her gittiğim yerde yenen otları öğreniyorum.
|