View Single Post
Eski 18-05-2011, 20:37   #121
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster

Biz bu sıcaklıketkisini ortadan kaldırmak için kaolin kilini ağaçlarımıza kullandığımız zaman ...kaolin kilinin çiçeklenme süresi ve polen oluşum sürelerini kısaltması ve bunu takiben dikogami(erkek ve dişi çiçek açma sürelerinin farklılığı) yi olumsuz etkilermi?
Sevgili Seyyah53,

Kaolin kilini meyve oluşumundan önce kullanmayı önermiyoruz. Bu yüzden cevizler bilye büyüklüğüne eriştiğinde kullanabilirsiniz. (Burada bir not düşmek istiyorum. Bu satırların yazarı, kendisinin kullanmadığı veya arkasında ciddi bir bilimsel literatür bulunmayan hiç bir ürünü ve uygulamayı etik olarak başkalarına da önermiyor. Ancak ciddi ürünleri de, (örneğin SimDerma'yı) bir çok kişiye ısrarla tavsiye ediyor.)

Ayrıca sorunuzla ilgili olmasa da, ileride gelebilecek bir soruya da değineyim. Kaolin kili kullanımı çok yaygınlaşmamış olsa da aslında eskiden beri bilinen bir olay. Bu konuda yurtdışnda oldukça fazla araştırma var. Bazı böcekler için kaçırıcı ve uzaklaştırıcı etikisinin yanında, bazı Amerikan üniversiteleri mantar hastalıklarını baskılayıcı olarak tavsiyede bile bulunuyorlar. Örneğin, kaolin kili içeren ürünlerin rakibi olan ürünler partikül büyüklüğünden dolayı bırakın döllenmeyi engellendiğini, çiçeklenme döneminde bile kullanılabileceğini, hatta "kirazda dölleyici uyumsuzluğunu ortadan kaldırır ve ikizlemeyi önler" şeklinde öneride bulunuyorlar. Ancak bu etki denediğimiz bir şey değil. Sadece yorum olarak, polenlerin büyüklüğü kaolin kilinin partikül büyüklüğünden daha fazladır (Bildiğim kadarıyla en küçük polen 6 mikron büyüklüğünde, ancak kaolin kili partiküllerinin büyüklüğü 6 mikrondan daha küçük.) ve çiçeklenme döneminde kullanımını önermesekte bir problem olmaz diye düşünüyorum.

Sun-Shader ile ligili ayrıntılı bilgiyi ise Sun-Shader'in kendi sitesinden öğrenebilirsiniz. Ürün broşürünü ise bu linkten indirebilirsiniz.

En büyük sevincimiz, rakip ürünler fiyatlarını düşürmek zorunda kalıyorlar ki, bu Türkiye tarımı ve çiftçilerimiz (Kolay olduğu için midir nedir? Herkes bu ülkede çiftçi sırtından para kazanmayı çok seviyor.) için büyük başarıdır diye düşünüyorum. Çünkü çiftçiler yoksa bizde yokuz demektir.


Düzenleyen acemi_caylak : 19-05-2011 saat 07:17
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön