Evet ama bir element diğerine dönüşmüyor. Sürekli ısrar etiğim konuya dönmüş oluyorum bir tartışma kavramlarla olur. Kavramlar gelişigüzel kullanılınca da sadece karmaşa ortaya çıkar.
Tartışmada şunu getirisi bundan fazla biçiminde örnekler verilirken neye dikkat ettiğinizi de bilmek isterim. Bende şöyle bir şey diyebilirim o sıra yoldan geçen arabaların getirisi geçmeyen arabaların getirisinden fazla.
Diyeceksiniz nasıl bir bağlantı kuracağız . Kurmayacağız bağlantı. Sera ve trurimle bir ilgisi yok durumun.
Bergama deyince antik kentle bir bağlantı kurduysanız eğer, oralarda biraz dolaşmanızı da öneririm. Pek kentle ilgisi olmayan bir yerde, neden turzim getirisiyle ilgi kurdunuz anlarız böylece.
Bilmem anlaşılmayan nokta neresidir. Bir madende herhangi bir madende, sorun madenin işlemesi değil, işletmenin çevreye zarar vermesinin engellenmesidir.
Bütün madenler çevreye zarar verebilir. Kimileri oldukça tehlikeli de olabilir. Çözüm madeni kapatmaksa, bütün madenleri kapatalım. Çevreye zarar vermesinin önlenmesiyse sorun bunu yolu başka. Petrol çıkarımı çevreye zar veriyor. Ama kimse karşı çıkmıyor duruma. Ne ilginç. Arabalarımızdan mı vazgeçemiyoruz. Ama onu almak için ödediğimiz para nereden geliyor söylemiştim daha önce.
Heslere de karşıyız ama elektirik harcamamızı kısmayı denemek istemiyoruz.
Yatağanda kentin içinde bir kömür madeni var. Son derece tehlikeli. Bu konuya aynı biçimde tepki verilmiyor olmasını, ben sadece bu madenle ilgiliyim diğerleriyle ilgli değilim biçiminde mi anlamalıyız. Böyle diyen birisi varsa, bana açıklaması makul gelebilir.
Çöken havuzun oralarda sera ve turzim getirisi yokmuymuş? Sadece halkın zarar görecek olamsı yeterli olmalı mı?
Sanırım siyanür de barajlarda biriktirilmiyordu. Biriken atık su. Ya da ideal çalışan bir işletmede böyle olmalı.
Aksi olsa çalışanlardan başlayıp, kimse hayatta kalamaz.
|