View Single Post
Eski 17-05-2011, 06:52   #825
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Kokunun sebebi oksidasyon.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi generalduncan Mesajı Göster
Sayın MeyveliTepe ve Murat11'e yorumları için teşekkür ederim.

Geçen cuma (23. günde) iki kompost sandığını birleştirdim. İçine 1-1,5 çuval çam talaşı karıştırdım. Çok mükemmel karıştıramadım, çünkü karıştırması zor ve iğrenç kokuyor. Bulamaç gibi bir şey olmasının da etkisi var. Artık yapabildiğim kadar karıştırdım. Bu hafta geldiğimde kokusu nispeten azalmıştı ama yok olmamıştı. Sanırım biraz daha talaş bulsam ve katsam iyi olacak. Bir çubukla yığına yukarıdan aşağı dibine kadar giden delikler açtım. Kokulu dumanlar oralardan çıkmaya devam ediyor.

Aslında karışımın mümkün olduğunca acele kompost olmasına ihtiyacım var.
Arkadaşım Atık üretiminde süreklilik varsa sen bu işi sandık yöntemi içinde kokulardan kutulamazsın, bunu peşinen kabuledersen benim çalışmalarımdaki toprak üstündeki uygulamalarımdan örnekler çıkararak koku olayından kurtularak bü işi yürütebilirsin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi generalduncan Mesajı Göster
Cuma günü bir şey daha yaptım. Gelen yeni kesilmiş çimleri genişçe bir alana yaydım. Bugün baktığımda üstleri ilk hallerine göre bayağı bir kurumuştu.
Kuruttuğun çimlerin bir kısmını örtü olarak kullanırsan, oksidasyonun etkilerini izole olarak koku olayıda duracaktır, her yeni atik ilavesinde bir yaş malzeme arasına bir kuru malzeme ileve ederek yığını oluşturarak işlem koku üretmiyecektir.

Çöp konteynırlarının kaplarını bu yüzden ürtülerek atıkların koku ve sinek olayı önlenmektedir, bu başlıkta size uygun açıklamalar bulabilirsiniz.

resim de görülen uygulamada 5 ton dan fazla atık kompostlaşmada koku sorunu yaşanmamaktadır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön