Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi N.Cebeci
Selamlar Kamil bey, Benim arının durumunu biliyorsunuz. Kovandaki arı sayısı baya arttı. Sanıyorum oğul verecek. Arının oğul vermesini önerirmisiniz, hem oğul almak hemde bal almak mümkünmüdür? Bu konudaki önerilerinizi bekliyorum.
Saygı ve sevgilerimle.
|
Yirmi dört kovan arıdan hiç birine oğul verdirmedim. Oğul bal verimini düşürüyor. 15 çıtalı bir kovan, 5 er çıtalı 6 kovandan daha fazla bal verir.
Kovanınızda bulunan arının anası genç mi? Yani arı kata çıktığında ana arının da kovanı taşıya bilecek performansa sahip olması gerekir.
Bahar çok verimli geçerse oğulu engellemek de çok zor oluyor. Ben arılara zamanında kat koydum ve sürekli polen topladım. Polen de topladığım kattaki arılardan oğula giden olmadı. Ancak polen toplamadığım 6'şar çıtalık iki arı oğula niyetlendi. Analarda mı problem var acaba diyerek iki kovanıda kontrol ettim. Anaların sağlığı ve yavru atışları çok güzeldi. Böyle de olunca arının oğula gitme sebebi baharın verimli geçmesi... Bu kovanlardan diğer kovanlara çıta takviyesi yaparak oğulu engelledim.
Bu yıl yaklaşık on kadar ana ürettim. Daha ruşet kovanları da tam kontrol etmedim sağlam kaç ana var bilmiyorum.
Size önerim; bal almak istiyorsanız arıyı parçalamayın. Bu mümkün olmazsa kovanı iki parça yapabilirsiniz.