View Single Post
Eski 13-05-2011, 19:36   #243
k_donmez
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn kdönmez., Soğanları nylon torbaya sarıp toprağa gömme olayını anlamadım, iyi bir yöntem olduğunu da zannetmiyorum. İyisi soğanları sonbaharda dikeceğiniz saksı-yer vs. dikmek ve kendi haline bırakmaktır. Onlar zamanı gelince doğal olarak kök yapar, sürgün verirler. Ayrıca soğuklama ile geç sürgün yapma arasında bir bağ yok. soğanların ne tür olduğunu bilmiyorum ama asiatic ise haziranda, oriental ise temmuz sonunda çiçek açarlar. kolay gelsin.
Sayın KGürsan,
Anlatımım yanlış olabilir. Siyah büyük bir naylon torbanın içine 10 cm kadar toprak, kum ve torf doldurup hafif nemlendiriyorum. Daha sonra soğanları bu karışımın içine gömüyorum. Kışı orada geçiriyorlar. Baharda çıkarıp bahçeye dikiyorum. Sizin tarifiniz olarak hatırlıyorum. Yanıldıysam, yanlış bir ifade kullandıysam affola.

Aşağıdaki linkten tarifinizi de buldum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515

Lilium soğanları yaprakları sarardıktan sonra Ekim-Kasım gibi sökülürler. Sökülen soğanlar kurutulmadan hemen toprağından temizlenir. Yavrular ve çiçek verecek soğanlar ayrılır. Yavrular sökümden sonra tarlalara irileştirmek üzere (Kasım) hemen dikilir. Kasalar içine delikli nylon poşetler yayılır. Bu poşetlere nemli torf, perlit, veya rende talaşı gibi materyaller doldurulur. Soğanlar bir kat materyal, bir kat soğan şeklinde kasanın içine 4-6 sıra dizilir. En üste yine materyal konarak naylon poşetin ağzı bağlanır. Böylece naylon deliklerinden hava alır ama kurumaz. Nemli materyal içindeki lilium soğanları da kurumaz.

Düzenleyen k_donmez : 13-05-2011 saat 19:44 Neden: link ekleme
k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön