Fermentasyonla gübre üretimi konu başlığından edindiğim bilgiler doğrultusunda bir kompost kovası yaptım. 18 kg.lık yoğurt kovasının tabanının 2-3 mm.üstünden Ø8 mm lik matkap ucuyla deldim. Ø10 mm.lik pnömatik hortumunu sıkıca geçirip musluğu taktım. Kapağın altından bir noktadan da Ø5 mm.lik matkap ucuyla delerek Ø6 mm.lik hortumu sıkıca geçirdim. Sızdırmazlık kontrolu için içerisine su doldururak 1 gün beklettim. Hiçbir kaçak olmadı.
Taban çapı birkaç milimetre daha geniş olan bir boya kovasını ortadan keserek, tabanını 3 mm.lik matkap ucuyla tamamen deldim. Bunu diğer kovanın içerisine oturttum. Tabanda yaklaşık 5 cm.lik bir boşluk oluştu.
Kova içerisine meyve ve sebze artıkları, çay posası, havuç posası, yumurta kabukları, biçilmiş çim, biraz ısırgan otu, balkabağı posası ve 1lt. kadar suyu, bayat ekmek, yoğurt suyu, biraz toz hamur mayası, 400 gr. kadar melası karıştırarak doldurdum. Üzerini kuyu suyuyla doldurdum.
Kapağını kapatıp gaz tahliye hortumunu su dolu bir şişenin içerine daldırdım. 20-22 ̊̊C ve güneşsiz ortamda beklettim.
Şu anda 17 gün oldu, hiçbir gaz çıkışı göremedim. Önceki gün musluktan biraz sıvı aldım. Kötü bir kokusu yoktu. Hafiften turşu suyu kokusu vardı. Kovanın kapağını hiç açıp bakmadım. Bundan sonraki aşamada ne tavsiye edersiniz.