View Single Post
Eski 02-03-2007, 16:31   #107
aysemelike
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi darla Mesajı Göster
Merhaba,
Ben burada mı sormam uygun olur bilemiyorum ama genelde dağlarda karların arasında yetişen ve İstanbul da çok nadir gördüğüm Kardelen hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı sormak istiyorum.
Ben bir defasında yurt dışından getirdiğim kardelen soğanlarımı yetiştirmeye çalıştım ama maalesef öldüler.Hatta çürüttüm onları istemeden.
Kardelenler bildiğiniz gibi soğanlı bitkilerden. Türkiyede endemik olarak yetişen türleri var. Sanırım daha profesyonell olan arkadaşlar size kaç tür olduğunu ve latince adlarını da verebilirler.
Ama yetiştirilmesi konusunda diğer soğanlı bitkilerden farkı şu: kardelenleri kuru soğanından yetiştirmek çok zor, genelde hızla çürüyorlar. Çiçeği geçtikten sonra yeşil yaprakları ile birlikte soğanını sökerek yeni yerine ekmelisiniz. Bu en garantili ve uygun olanı.... Ben 4-5 yıl önce mart ayında İstanbul Belgrad ormanlarından sadece 3 soğanı yaprakları ile sökmüş ve bir plastik bardakta Denizli ye taşımıştım. Şimdi bahçemde bir koca küme kardelenim var.
İstanbulda çok nadir görmeniz şaşırtıcı çünkü şubt-mart ayında Belgrad ormanları sanki bir kardelen tarlasıdır. Ayrıca bu cins galanthus bizanticus (doğru yazdığımdan emin değilim) (yani bizans kardeleni..)olarak da isimlendirilmiştir.
Selamlarımla...

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön