View Single Post
Eski 09-05-2011, 20:29   #8
oktanyum
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 18
Smile

Merhaba Sebahattin Bey,

Ne yazık ki konuya sizin gibi bakamıyorum. Şöyle ki;Öncelikle, briks değerini salçanın daha fazla besin maddesi ihtiva etmesinden ziyade o salçaya verilen paranın karşılığını(ekonomik olarak hakkını) alabilmek yönünden irdeliyebilirim. Ha keza salçanın Türk mutfağına kullanılma sebebi de besin değerinden değil yemeklere renk ve lezzet katmasındadır.
Meyve ve sebze arasındaki size öğretilen tanımlama farklığı ise sadece botanik biliminde morfolojik olarak bir tanımlama şekli olsa gerek. Yoksa günlük kullanımda ve hatta zirai alanda sebze ve meyve tanımlamaları sizin bahsettiğinizden çok farklı. Onun içindir ki sizin meyve olarak tanımladığınız biber, patlıcan ve bamya bitkilerinin gerek yetiştiriciliği ve gerekse onlardan yapılan yemekler sebze sıfatını(sebze yetiştiriciliği-sebze yemekleri gibi) alabiliyor.
Bu tanımlama da sizin gibi TDK'nun sitesini referans olarak almaya kalktığımda ise sebze için şöyle bir tanımlama dikkatimi çekti:
''Genellikle pişirilerek yenen bitkiler veya bunların taneleri, göveri, zerzevat. ''

Sevgiler,

oktanyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön