View Single Post
Eski 06-05-2011, 17:26   #687
sinasi6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-08-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 169
Sayın Cebrail,

Ben çiftçi değilim. Küçük bir bahçem var.

Toplumbilimciiyim, üniversitedeyim. Tarım ile ilgim tarım politikaları, küreselleşme ve kırsal alanda yoksulluk konuları ile 6-7 yıldır yaptığım araştırmalar ve çalışmalar nedeni iledir. bu çalışmalar sonucunda gördüğüm en önemli konu çok uluslu firmalar yararına Türkiye'de tarımın bitirilmesi olmuştur. Kırsal alanda yaşayan ve temel geçim kaynağı tarım olan vatandaşalarımız da ya kente ücretli iş bulmak için göç etmek zorunda kalmış ya da köyde kalıp geçimlik üretim yaparak karnını doyurmaya çalışmaktadır. Gençler geçimlerini sağlayamadığı için kendilerini en azından bir gelecek hazırlamak düşüncesi ile emek pazarına kentlere gitkem durumunda kaldığı için ikinci bir yoksulluk da kırda kalan ancak çalışmaya çok fazla hali olmayan yaşlıları vurmuştur.

Buun dışında direnen geçimini sağlamak amacı ile tarım ile uğraşan/zorunda kalan üreticilerimiz de devletin tarımdan desteğini çekmesi/azaltması nedeni ile ve tarımsal girdirlerin uluslararası piyasa fiyatları ve büyük firmalar tarafından kontrol edilmesi nedeni ile yüksek maliyette üretim yapmak durumunda kalmıştır. Maliyet yüksek, fiyatlar düşük (aracıya-tefeciye satış) olunca üretici çoğunlukla bırakın kar etmeyi her yıl zarar etmek durumunda kalmış. Sonuç olarak ya tarlasını, tarım aletlerini satmak durumunda kalmış ya da yüksek (nispeten dünyada tarıma verilen ucuz kredi ile karşılaştırınca) faiz borcu altında ezilmiştir.

Bu durum özellikle 1980 sonrası bizim gibi ülkelerde uygulanan uygulamak zorunda bırakılan ülkelerde benzer durumlara yol açmıştır.

Oysaki tarıma yapılacak, özellikle aile tarımı, küçük çiftçi vb., destekler o kadar çok soruna çare olacaktır ki.

Öncelikle, kırdan kente göçü önleyecek. böylece kentte sorunların artmasının önüne geçilecek. İstihdam sağlayacağı için işsizlikle mücadelede önemli bir yöntem olacak. Diğer yandan üretimin artması nedeni ile ürün fiyatlarının düşmesi ve diğer ücretler üzerinde oluşan baskıyı kısmen önleyecektir. Çevre konrunması daha başarılı olacaktır. Gıda güvenliği belli ölçülerde sağlanacaktır. Buna benzer pek çok konudan bahsetmek mümkün.

Son yıllarda bize benzer pek çok ülek küçük üreticiyi özellikle tarım alanında destekleme politikaları geliştirmektedir. Bizim de yapmamı gereken ülkenin ihtiyaçlarına göre tarımı destekleme programları üretmektir. Yoksa çok uluslu şirketlerin ihtiyacına göre tarim politikası uyglamak yaşadığımız sorunları bereberinde getirmektedir.

Diğer önemli bir nokta da gıdanın son derece stratejik bir ürün olmasıdır. Sırf bu nedenle de tarımın her koşulda desteklenmesi gerekmektedir.

Umarım bu sorunlarımızın ülke olarak en kısa sürede çözümleneceği günler yakın zamanda gelir.

Saygılarımla.

sinasi6 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön