View Single Post
Eski 06-05-2011, 12:57   #728
Kiraz
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Morsalkım ilk iki sene çiçek açmadı, bu normalmiş. Kökü, yolun 3 m kadar altında ve gölgede. Hızla duvarı tırmanıp kapıya geldi, bundan sonra bol güneş almaya da başladı. Gelişimi çok hızlı, her sene demirlere fazla sarılanları buduyorum. Alt gövdeden bir çatal daha yapmıştı onu da yukarı uzattım ama altlarda fazla dallanma olmasına izin vermiyorum, zaten o da güneşli alanı tercih ediyor. Boyu istediğim yere gelince, daha fazla uzamasına izin vermeyeceğim, uçlarından budayarak sıklaşmasını sağlayacağım.

Morsalkıma bu zamana kadar özel bir bakım uygulamadım. Ortancaların olduğu sete dikili, yerinden dolayı toprağı sürekli nemli, belki senede bir ortancalara verdiğim gübreden biraz alıyordur (en yakın ortancaya 2 m uzaklıkta).

Bir de üç senedir saksıya çeliklediğim morsalkım var. Saksıda gelişim çok daha yavaş, boyu bir buçuk m olmadı henüz. Fazla uzamasına izin vermeden, gövdeyi kalınlaştırmaya çalışacağım, ağaç formunda büyütmek istiyorum. Henüz toprağa geçirip geçirmemekte kararsızım. Bu sene çiçek verir diye tahmin ediyordum ama çiçeği yok, belki Tarçın'a kızmıştır, geçen sene gövdeden çok ısırık aldı

Şakayık yeni açtı, kaç senedir besin vermedim, bu sene çiçeklenmeden sonra vermeyi düşünüyorum, geçen seneki kadar iri açmayabilir ama üzerinde, fotoğraftakinden büyük çiçekler var. Şakayığın çiçeği genelde büyük olduğu için, sapları tarafından taşınamıyor, ana gövdeyi desteklemek için alt dalların arasına sopalarla destek yapıyorum. Çiçekler yaklaşık iki hafta kalıyor, geçen sene 15 kadar çiçek açmıştı. Bu sene hava daha serin olduğu için çiçekelr belki daha uzun kalabilir.

Şakayık her sene enine de yayılıyor, kışın o alan bomboş kalıyor, yakınına kamelya dikmiştim ama şimdiden kamelyaya yanaştı, belki seneye kamelyayı taşıyacağım (toprak isteklerinin de çok farklı olduğunu öğrendim).

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön