Sağol Müjgancım, da ustalaşmak için daha kırk fırın ekmek yemek (yapmak) var. Benimki henüz çıraklık aşamasında
Sizler ekşi mayalı (hamurlu) ekmeği gayet güzel anlattığınız için lafa girmediydim. Aslında benim hedefimde ekmeklerin kraliçesi diye adlandırılan "yoğrulmamış ekmek"i ekşi mayayla yapmak vardı. Bunun için iki-üç deneme yaptıysam da sonuç hezimet oldu. Yapması çok kolay görünüp aslında güçlük derecesi oldukça fazla ve ciddi bir ustalık istiyor. İşte onu becerip size anlatmayı çok istemiştim ama bunun için daha zaman ve beceri kazanmaya gerek olduğuna karar verdim. Becerebildiğim an itibariyle, işte onu göğsümü gere gere sizlerle paylaşacağım.
Ben yeni başlayacak arkadaşlara kolaylık olsun diye en iyi sonuç aldığım ölçüyü vermek istedim. Hamurun en güzel düştüğü, içinin hamur veya tıkız olmadığı bir kıvamı bu ölçüyle yakaladım. Bunu oranlar ölçüsünde artırıp azaltmak mümkün.
350 gr. un (buğday unu+çavdar unu ağırlıklı ve beyaz un karışımı),
bir çay kaşığının yarısı kadar instant maya,
3/4 cup (180 ml. kadar) ekşi maya,
3/4 cup ılık su,
1 çay kaşığı pekmez,
el ölçüsü tuz.
Bu ölçüyle yaptığım ekmek yeni aldığım 26 cm uzunluğunda (hemen hemen normal kek kalıpları boyutunda, belki yarım cm daha geniş) uzun formlu toprak kap için tam uygun oldu. Aynı ölçünün az biraz fazlasını, (ikinci fotoğraftaki ekmek) 20 cm çapındaki yuvarlak toprak kapta kullanıyorum. Ev kalabalık olmadığı ve taze taze yapmak adına bu boyut tam geldi bana.
Yapım aşamalarını diğer arkadaşlar çok güzel anlatmışlar. Benim ilave edeceğim birşey kalmamış