Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm
Sayın epsody,
Malçlama gerekli olan yerlerde (örneğin çapalama işlemleri bittikten sonra biberlerin altına) uyguladığım bir yöntemdir.
|
Sevgili üzüm,
Size
malçın mucizleri başlığında açıklamıştım, toprağı havalandırma adına yaptığımız müdehalelerin yan etkilerinden bahsetmek isterim, toprak yapısının havalandırmak için alt üst çalışmaları içinde çapalamada
aynı etki içinde toprak canlılarının hiyerarşik düzenini bozma yönünde etkisi olmaktadır.
Esasında çapalamanın toprağın işlerliğinede olumsuz etkileride vardır. Toprak ekim yapıldığı sürede işlemektedir, fazladan yapılan bu toprak çevirmeler toprak içi canlıların yaşamlarını bozmakta ve toprağın canlılığı sekteye uğramaktadır.
Toprak yapısında bulunan mikro organizmalar nem, sicaklık, güneş ışınlarının etkileri, oksijenli canlılar, vede oksijensiz canlılar olarak toprak kademeleri içinde organik maddeleri kullanarak işlemekteler, ve bitkilere lazım olan besinleri sağlarkende kendi özelliklerine göre çeşitli enzimler üretmektedirler, bu şekilde toprağa sayısız faydalar sağlarlar.
Bunların toprak içindeki yaşam düzenini bozarsak toprağa olan faydalarını kaybetttiğimiz gibi sağlıklarıda bozulacağından faydalı- zararlı dengesinin de bozulması ile topraklarımız verimli olmaktan çıkacaktır.
Burada konu olan organik malçın toprak çanlıları üzerinde önemli etkiye sahip olduğu gerçeğinin ip uçları olarak toprak içi canlılara destek sağlamasıdır.
Alıntı:
Bahçemde daha önce ticari tarım yapıldığı için besin yönünden çok eksiklikleri vardı; ancak kendini toparladı diyebilirim. Özellikle azot eksikliğinden dolayı sebze bahçemde malç uygulaması yapmaktan kaçınıyorum. Çiçek bahçemde çok yıllıklarda malç uygulaması yapıyorum.
|
Malç olayı toprak yüzeyine yapıldığından toprak içindeki canlıların azotu tüketme yönünde fazla olmamasına karşın yağan yağmurlardan azotu absorplıyarak toparağa artı kazanç elde edecektir, yabancı ot tohumlarının baskılanarak toprağın besin maddelerininde sömrülmesini engeliyerek sizi fazladan ot çalışmalarından kurtaracaktır.