Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun
Sevgili maki01 yine harika menekşeler, harika fotoğraflar  Ellerine sağlık
Ben de dün menekşelerimin topraklarını değiştirdim, yanlardan yavru verenleri ayırdım, fitilli sulamaya geçtim. Yavruları ayırırken, bu konuda deneyimli olmadığım için hepsi, köksüz olarak ayrıldı. Yaprakları ve bu yavruları pet bardaklara senin önerdiğin şekilde; cocopeat, perlit, vermikulit, az miktarda odun kömürü karışımına diktim ve sera ortamına aldım. Sabah kontrol ettiğimde seranın aşırı nem yaptığını farkettim, şimdi açıktalar, serayı örtmeye korkuyorum. Ne dersin arkadaşım?
|
Sevgili arkadaşım,
Toprak karışımı sanırım çok daha önce kullandığım bir reçete olmuş, üzgünüm. Son 3 aydır kullandığım ve başarılı bulduğum yeni karışım ise %40 torf ( pH'ının menekşelere için ideal olduğunu düşündüğüm sphagnum torfu kullanıyorm ) %40 perlit ve %20 vermikulitten oluşan karışım. Daha önce de yazmıştım ama görmedin sanırım.
Seradaki aşırı nemden kasttettiğin yüzeylerdeki damlacık oluşumu ise benim seralarda da var. Zararını görmedim. 2-3 güne bir 1-2 saat ( Yarım saat yeterli ama unutmuş oluyorum ) havalandırıyorum. Damlacıklar kaybolmuşsa kabın tabanına biraz su serpiştirdiğim de oluyor.
Direkt güneş alan ya da ısının çok yüksek olduğu bir yerde değillerse zarar vereceğini sanmıyorum.