View Single Post
Eski 02-05-2011, 18:42   #1240
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Sevgili arkadaşlarım, hepinize tek tek cevap vermek yerine genel bir yazı yazayım istedim.

İlk olarak taşınıyorum diye bu bahçenin sayfalarını kapatmayacağım. Burası benim günlüğüm, arada baştan sona gezip gezip kendimi taktir etme sebebim oluyor. Daha önce yapıp sonra unuttuğum şeyler oluyor, burada kolayca bulabiliyorum.

Yine bir yanlış anlamayı kaldırayım, hüzünlü hiç değilim, aksine çok mutluyum, bir an önce kolları sıvamak istiyorum. Çünkü bu evi aldığımızda ben saksıya süs bitkisi dikmek dışında her şeyden bihaberdim. Bu bahçemi fidanlıktaki arkadaşlar nasıl istiyorlarsa öyle hazırlamışlardı. Sonradan ilavelerim oldu ama ana hatları onlar çizmişlerdi. Ama acemi olduğum halde tıpkı saksılardaki süs bitkilerime baktığım gibi hepsine gözüm gibi bakıp, annelik içgüdüsüyle kısa sürede devasalaşmalarını sağladım.

Vildan hanım, evi alan yatırımlık aldığından kendisi oturmayacak. Ama burası site olduğundan herkes genelde aylık 150 TL ya bahçe bakımını hallediyor. Muhakkak bakımını yaptıracaklardır.

Yaseminlere gelince, bizim civarda hemen her bahçede aynı benim yaseminler gibi yüzlercesini görürsünüz. Çünkü civardaki fidanlıklar buranın İstanbul merkeze göre çok daha sert olan iklimine uygun olduğu için hemen her bahçeye dikerler. Alev Ağacı, Yasemin, Kartopu, Mor Salkım, Acem Borusu ve Leylandi bu civarda en bol kullanılan bitkilerdir. Yaseminin birisi sert rüzgarlarda hep bahçeye seriliyordu. Biz de en son fırtınada yere serilince "Bunu taşıyalım" diye derince budamasını yapmıştık. Planlarıma göre daha erken bahçe işine geçecek, havalar ısınmadan bitkilerimi yeni yerlerine dikecektim ama umduğumuz gibi olmadı, çoğu bitki taze sürgünlerini verdi, tomurcuk hazırlıklarındalar. . Bu yüzden bitkilerin keyfini kaçırmadan geçirmek için biraz daha dikkatli davranmamız gerekecek.

Yeni bahçemin konumu çok sevdim. Bir taraf güney, bir taraf kuzey, hatta ucundan deniz manzaramız bile var Güllere, konum(kuzey-batı) dolayısıyla yetiştiremediğim için, bahçemde yer veremiyordum. Bu seferse, güney cephenin tamamını güllerle donatacağım. Ayrıca yine güney cephedeki kuytu bir duvara Begonvil, Mandaville ve sarmaşık Gül sardırabileceğim. Önceden duvara tel kafes montelettiriyorum. Hani şu İtalyan bahçe fotoğraflarında duvarı sarmış güller gibi olsun istiyorum.

Yeni bahçemi Leylandilerle çevrelemeyeceğim. Daha renkli daha her yerde olmayan bir şeyler yapmak istiyorum. Çim alanım küçük olacağı için biçmesi de sulaması da çöpü de daha az uğraştıracak. Kendi kompostumu yapmak için ufak bir de konteynır alsam yetecek.

Köpeğimize çok geniş bir yer hazırladık, burada yeri küçük olduğundan kıyamıyor bahçede serbest bırakıyordum. Bu yüzden de köpekten zarar görmesinler diye her yere süs bitkileri dikemiyordum. Artık bu sorun da çözüldü. Ben yanındayken yine açarım ama içeriye girerken onu da kendi yerine kapatabileceğim. Bu sayede bulduğum her kıyıyı köşeyi renklendirebileceğim.

Artık daha tecrübe sahibi olduğumdan, hem bahçe hem evde, daha pratik, daha kullanışlı şeyleri tercih ediyorum.

Her şeyin başı sağlık, huzur, aile... Bunlar olduktan sonra her şeyin üstesinden gelinir.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön