View Single Post
Eski 01-05-2011, 13:48   #383
ardabora
Ağaç Dostu

ardabora's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Hasekiler benim favori çiçeğim...her türlü çimlendirme denemesini yaptım şimdiye kadar.soğuk uygulama,sıcak uygulama...duş banyo..

şubatta ektim,martta ektim,mayısta,ekimde,kasımda...her ayda nerdeyse çimlendirme denemesi yaptım.içerde,dışarda...buzdolabında beklettim,suda beklettim...ne hal çaresi varsa baktık...bazılarında başarılı oldum,bazıları fiyasko...

en iyi çimlendirmenin nasıl olduğunu söyleyeyim sizlere...

ben hasekileri hiç içeri almam,her zaman bahçedeler ve saksıdalar..sülük ve salyangozlar haseki yapraklarını sevmiyor Allah'a şükür..

hasekiler soğuğu sever,içeri almanıza da gerek yoktur.ben sarıyerde oturuyorum,burda kışın acayip soğuk oluyor,geceleri don oluyor.hiçbir hasekim donmadı,kurumadı..

haseki yaprakları mart sonunda iyice yeşermeye büyümeye başlar. nisan ortasında tomurcuklar oluşur.hava durumuna göre nisan sonunda ama daha çok mayısın ilk haftalarında tomurcuklar patlar.tüm mayıs ayı boyunca,bazen de geç tomurcuklananlar haziran ortasına kadar çiçekli kalırlar.

daha sonra çiçeklerin yaprakları dökülür ve bu resimdeki gibi tohum kapsülleri oluşur. kapsüller önce yeşildir,sonra sarıya döner ve kurur. kuruyunca patlarlar ve tohumlar sağa sola saçılır.

bu aşamada kapsüller patlamadan tohumları almanız gerekir.elinizle yokladığınızda kapsüllerden çıtır çıtır ses geliyorsa ve kapsül açılıyorsa,içindeki tohumlar kuru siyah renkteyse tohumları alabilirsiniz. zaten siz dokununca kapsül kendisi açılıp tohumlar elinize dökülür.

eğer hasekileriniz saksıda ekiliyse ve saksı dışardaysa tohumları saksıdaki bitkinin dibine serpiştirin ve o tohumları unutun!!! üstüne torf toprak eklemenize gerek yok. bahçede ya da saksıda yetiştirdiğiniz bazı çiçeklerin,ertesi yıl kendi tohumlarından yeniden yeşerdiğini görürsünüz,üzerine toprak eklemiş miydiz? hayır...gerek yok çünkü..hasekilerin tohumları zaten çok küçük.

baharda hasekilerinizin dibinde bir sürü minik fide göreceksiniz. bahçede yerde ekiliyse de dibine serpiştirebilirsiiz,kendi düşen tohumlardan zaten yeni fideler çıkacaktır.

"" ee benim hasekim yok,tohumları yeni elime eçti" diyorsanız,elinizdeki haseki tohumlarını haziran sonu, bahçeye ya da dışarıdaki herhangi bir saksının dibine atıverin.baharda size süpriz yapacaktır,benim deneyimlerim bu...

geçen yıl tohumları alır almaz birazını haseki fidelerinin dibine serptim,sonuç çok iyi...geçen yılsonu elime geçen bazı tohumları,bu baharda buzdolabında bekleterek ektim hala ses seda yok.

hasekilerim bu yıl iyi gelişti,tomurcuklar oluşmaya başladı,yakında çiçekleriniz görürüz.

Eklenen Resimler

ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön