View Single Post
Eski 01-05-2011, 11:57   #91
novazet
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi r.ali Mesajı Göster
sayın novazet öncelikle çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim gübre için yapmış olduğunuz sandığı gördümde acizane bi fikir sunmak istedim hurdacılardan eski bir buzdolabı bulup alabilirseniz içine doldurduklarınızı istediğiniz kadar sıkıştırır daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur paylaşmak istedim tekrar kolaylıklar dilerim
Sn. r.ali;

Mesajınızdaki eski buzdolabı kullanma önerinize cevap yazmadığımı şimdi farkettim. "İçine doldurduklarınız daha uzun ömürlü olur." cümlesiyle anlatmak istediğinizi ben anlayamadım. Kompost sandığı yapmaktaki amacımız zaten buraya doldurduğumuz malzemelerin biran önce çürüme ve yanma meydana gelerek komposta dönüşmesidir.

Sitedeki bu konuyla ilgili başlıklar ve başka kaynaklardan da edindiğim bilgilere göre; Kompost sandığının tabanının olmaması, doldurulan kompost malzemelerinin toprakla temas etmesi gerekiyor.
Sandık tahtaları arasında 1-2 cm.lik hava alma boşlukları bıraktım ki, böylece kompostta ısı yükselmesi ve yanma meydana gelerek daha hızlı bir kompostlaşma sağlıyor. Buda 2-3 ay gibi bir süre oluyor. Buna sıcak kompost deniyor. Şayet kenarlardan hava almayacak bir kap içerisinde veya yere açılan bir çukura doldurulursa hava almadığı için yanma olmuyor. Kompostlaşma 5-6 ay gibi bir süre alıyor. Buna da soğuk kompost deniyor.

Bu izah ettiklerimi bende ilk defa tecrübe ediyorum.

novazet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön