SARDUNYA(PELARGONIUM)
Yetiştirilmesi ve üretilmesi çok kolay bir süs bitkisidir. Sardunyalar kırmızı, pembe, beyaz
ve daha bir çok renkli çiçekleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen en çok yetiştirilen süs
bitkilerindendir. Ayrıca sardunyaların 150 ayrı çeşidi mevcuttur.
SARDUNYA BAKIMI
Sardunyalar, yaz dönemindeki muhteşem görünümlerini ufak bir bakım ve özenle kış
boyunca da koruyabilir. İlk soğuklar kendini göstermeden önce sardunyalarınızı kaldırarak,
serin ve oldukça kuru bir sera ya da kış bahçesinde muhafaza edin. İlk bahar geldiğinde
sardunyalarınız; su, sıcaklık ve ışık ile birlikte tekrar canlanacaktır.
YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: En iyi gelişmesini 15 derece dolayında gösterir. Kışın, sıcaklğın 7-10 derece olan
yerlerde muhafaza edilmelidir.
Işık: Sardunyalar bol güneşli yerlerde iyi gelişme göstermektedir.
BAKIM ÖNLEMLERİ
Saksı değiştirme: Her yıl Mart ayında yapılır. Saksı değiştirilecek olan bitkinin toprağı
hafifçe nemlendirilir. Bitki kök boğazından tutularak ters çevrilir. Toprağın dağılmamasına
özen gösterilir. Yeni dikeceğimiz saksıya kullanacağımız karışımdan bir miktar konulduktan
sonra bitkimiz, köklerinin dışarıda kalmamasına özen göstererek dikkatlice yerleştirilir.
Üzerine yine karışımdan konularak hafifçe bastırılmalıdır. Saksı tam ağzına kadar doldurul-
mamalı saksının en üst kısmı ile toprak arasında yaklaşık 1cm. boşluk bırakılmalıdır.
GÜBRELEME
Yetiştirdiğimiz bitkileride yüksek kalitede ürün elde etmek için gübreleme yapmamız gerek-
mektedir. Nisan - Eylül ayları arasında haftada bir kere 3g/1 kompoze gübre verilmelidir.
SULAMA
Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde (Mart-Eylül) bolca sulanmalı, çok sıcak havalarda su
püskürtülmelidir( Gönül hanımın burada püskürtme dediği, onların seralarda uyguladığı, özel makinelerle çok
ince sisleme yapılması) Çiçeklenme bittikten sonra fazla su verilmemeli, saksı toprağı orta derecede nemli,
hatta biraz kuru tutulmalıdır.
AVRUPA ÇİÇEKÇİLİK GÖNÜL HANIM'IN BİLGİ NOTLARIDIR.
|