View Single Post
Eski 29-04-2011, 12:10   #13
acemi_caylak
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Seyyah53
Savaş Bey Merhaba....

Sizin yazıızdan anladığım kadari ile yukarıda resimler ile belirttiğim ve yaptığım sıvı solucan gübresi çayını seyreltmemize gerek yok...doğrumudur?...
Sayın Seyyah53,
Öncelikle çalışmanızı resimli anlattığınız için teşekkürler. Bence 48 saatlik bekletme yeterli olacaktı. Belki akvaryum pompası küçük gelmiş olabilir. Çünkü suyun yüzünde 48 saat sonrada 5. gündeki gibi köpükler oluşmalıydı. Ne kadar bol köpük oluşursa o kadar iyidir. Artık deneye deneye en uygun yöntem bulunacaktır diye düşünüyorum. Sonuçları bende sizin kadar merak ediyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Galiba burada bir yanlış anlama var veya ben yanlış biliyorum. Her ne şekilde olursa olsun kompost çayı, enzim, solucan gübresi çayı, ahır gübresi şerbeti vb. sıvı besinler seyreltilerek kullanılıyor olmalı. Hele enzimlerde seyreltme oranı oldukça fazla olarak aklımda kalmış. Kullanılacak çay topraktan değil de bitki üzerine uygulanacaksa çok daha fazla seyreltilmesi gerek diyor net kaynakları.
Sevgili Lonicera,

Aslında Sn. Savaş çok ayrıntılı açıklamış. Sadece ben bir iki ek yapacağım. Gübre şerbeti, enzim gibi sıvılar mutlaka seyreltilmeli. Çünkü bunlarda asit oranı yüksek (pH düşük) olduğu için pH seviyesini yükseltmek gerekir. Aksi durumda bitkiler yanabilir.

Ancak kompost çayının seyreltilmesinden kaynaklarda çok az söz ediliyor. Topraktan uygulamalarda pek önerilmiyor. Yaprak uygulamlarında seyreltmeden söz ediliyor. Ki bunu söyleyenlerde 1:4 - 1:10 diyorlar ki enzim ve benzerlerinde bu oran çok daha yüksektir. Örneğin 1:200 gibi.

Artık deneye deneye herkes kendi tecrübesini kazanacak diye düşünüyorum. Bu arada elinizde mutlaka bir pH ölçer olursa seyreltilme olayına daha net karar verilebilir. pH 6-8 arası ise biktiler için zararlı değildir.

Kompost çayı yaparken, soğan çuvalı kullanılmasının (delikler daha geniş olduğu için) daha iyi sonuç verdiği de söyleniyor.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön