View Single Post
Eski 27-04-2011, 19:34   #822
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sevgili gündöndü,

Bazı eksiklerini baştan düzeltelim ki fidelerin ölmesin. Sistemin güzel olmuş, iyi bakarsan epeyce domates yersin. Kiraz festivalinde okulun standına koyacağını söylüyorsun. O zaman fidelerin sarılması için sırık veya askı ipini kavanozla (bidonla) birlikte taşıyacağın bir sistemi şimdiden düşünüp hazırla. Çünki fidelerin inanılmaz bir hızla büyüyüp sarılacak yer isteyecekler senden. Kolay taşınabilir ve arabaya sığabilir bir şey yapmaya çalış.

Gelelim asıl meseleye. Kudret Bey' in anlattıklarını iyi dinlememişsin herhalde. Yazdıklarını okusa acaba yanlışmı anlattım diye üzülürdü. Sen çeşme suyunun pH' ını 6 ya sabitlemeyeceksin. Hele birde pH ı 5,9 olan merih marka su kullanırsan fidelerin kavrulur bilmiş ol.

Kudret Bey' den aldığın besin stoklarını hazırlamak için önce tarifine uygun olarak 2 Adet 2,5 litrelik Pet şişe ayarla ve bulabildiğin en yumuşak su, gerekirse distile su ile hazırla bu çözeltileri. Daha sonrada yine bulabildiğin en yumuşak suyu kavanozlarına doldurarak, hazırladığın bu A ve B stoklarından 60 ml' lik büyük enjektörle her 5 litre suya 50 ml A + 50 ml B stoku olacak şekilde ilave et. Bu stokları ilave ettiğin zaman elde ettiğin pH seviyesi 6 - 6,5 seviyesinde olması lazım. Yani çeşme suyunun değil, besin katılmış sıvının. Sen baştan pH seviyesi 5,9 olan suyla başlarsan yanlış olur. Birde pH' ı 5,9 olan şişe suyu olmaması lazım, bir yanlışın olmasın. Maden suyunun pH' ı ne kadardır bilmiyorum.

Birde sadece pH' ı ayarlamak yetmez. Bir EC metre yardımı ile ilk hazırladığın besin sıvısı EC değeri 2 - 2,5 mS olması lazım. Eksikse eşit miktarda A ve B stoku ilave etmen lazım. Her 10-15 günde birde kavanozlardaki suyu komple yenilemen lazım. Fakat şu Merih marka suya kafam takıldı. Bir yanlışlık yapma sakın. Fidelerini biraz zayıf gördüm. Mutlaka yeterli güneş almalarını sağla. Kolay gelsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön