View Single Post
Eski 27-04-2011, 12:40   #12
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Sayın Gossip
Değerli Bonsai Dostları ve Bonsai ilgi duyan üye arkadaşlar.

Bonsai kelimesi iki kısa kelime ile en basit şekilde anlatılmıştır.
Lakin burada geçmekte olan o iki kelime basit görülmesinin aksine; içerisin de Felsefe,Sanat gibi daha derin ve bir çok dallara ayrılmış kavramların özekliklerini barındırmaktadır.


Bonsai nedir? Yalnızca saksıda bakılan bitki türlerimidir.
Bonsai aslında bizim de içerisinde yer aldığımız doğanın bir parçası olan bitkilerin izleyicisini hayrete düşüren bir görsel estetik ve tasvir şeklidir.

Dünya’nın en genç ve popüler Bonsai sanatçıların dan Marco Invernizzi ‘e bir söyleşide şu sorulur. Sizce Dünya’nın en büyük bonsai ustası kimdir.
Gençlik yıllarında Kimura dahil bir çok bonsai ustası yanında eğitim almış olan Marco’nun cevabı çok basittir.O dünyanın’en büyük ustasının “Doğa Ana “ olduğunu söyler.
Doğa Ana yani biz insanların içerinsin de yaşadığı hayat bulduğu doğa.
Bu bağlamda Bonsai ile uğraşan kişi doğayı örnek alır.Ve Kendi yakının da bir doğa oluşturması istemi ile bir sınır ya da bir çerçeve belirler.
Bu çerçeve bonsai’ın köklerini için de barındırdığı saksı,kaya v.b özünde doğaya ait olan bir malzeme kullanarak kendi hayalinde ki doğayı minimaliz’e ederek oluşturmaktadır.
Bu ya bir doğal manzara şekinde Çince “penjin” Japonca “saikei” olarak tanımlanır iken;
Doğa da tek başına büyük bir yalnızlığın ama o derece büyük ihtişamı ile tek ya da bir çok ağaç dan oluşan bir görseli yorumlar.
Bonsai kısaca insanın hatlarını belirlediği bir alan içerisinde kendi hayalindeki doğayı tasvir etme sanatıdır.
Bu tasvir şekli; içerisinde belirli sanatsal kural ve disiplinler kullanıldığı takdir de değer kazanır.
Bonsai sanat ve felsefenin uyum içinde olduğu özünde barışı , saygıyı ve sabrı taşıyan sanatsal bir çalışmadır.
O’nu diğer tüm sanat dallarından ayıran iki büyük özeliği vardır.
Birincisi yaşayan bir canlıdır.Her mevsim fizyolojik değişimlere uğrar.
İkincisi sürekli olarak gelişip büyüdüğü için görsel estetiği’nin kontrol altında tutulması gerekir yoksa görsel olarak bozulmaya estetik ve sanatsal yapısını kaybetmeye başlar.. Bu özeliği beklide hiçbir zaman tamamlanamaz ve sürekli şekillendirilen bir heykel olma vasfını ona vermiştir.

Bonsai' de kullanılan bitkinin türü niteliği ya da fizyolojik yapısı değil sizin o bitkiyi nasıl ve ne şekilde estetik ve görsel olarak oran'tıyarak tasvir ettiğiniz önemlidir.

Tasvir şekliniz o denli iyi ve güzel olduğunda izleyici ortaya çıkan bu çalışmaya söyleyeçeği övgü dolu sözler ile layık olduğu değeri vereçektir.

Saygı ve sevgi ile kalınız.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön