View Single Post
Eski 27-04-2011, 00:06   #10
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Sn gossip,

Aslında sorunuzun cevabı sunduğunuz iki seçenekten biri olacaksa ben kalambaklı'ya katılmıyorum ve ağaca benzemesi gerektiğini düşünüyorum. En azından her bitki kendi türürnün ufağına benzemek zorunda değil. Bunu bana düşündüren muhtelif sebepler var.

Öncelikle bonsai resim ve heykel sanatları gibi görsel etkileyiciliği ile var olmuş ve insanları etkilemiş bir sanattır. Bazı bonsai çalışmaları izleyiciye bir "ağaç" veya bir "doğa manzarası" göstermenin yanı sıra bir duyguyu, düşünceyi ya da bakış açısını aktarır. Hemen aklıma gelen Nick Lenz ve Kimura gibi çalışmalarıyla dünyaca bilinen ustaların doğum, ölüm,savaş, cennet ve cehennem gibi kavramları vurgulayan meşhur çalışmaları geliyor.
Bunların haricinde başka canlılara benzeyen bonsailer de bulunmakta. Örneğin hayvanlara benzeyen bonsai çalışması bulunmakta ve bonsai disiplini içerisinde yer bulmakta.
Yukarıda yazdığım şeyler bonsainin aslında neden ağaca benzemek zorunda olmadığını açıklamıştır umarım.

Bonsainin neden ağaca benzemesi gerektiğini ise şu şekilde açıklayabileceğimi düşünüyorum:
Bonsai bugünkü anlamı ile penjing ile kısmen örtüşmekte ve çoğunlukla penjing çalışmaları da bonsai ismi ile bilinmekte/kullanılmakta. Penjing bonsaiye göre daha az kuralı olan daha doğa taklidine dayanan bir sanat . İzleyiciye kayalar üstüne yerleşmiş dev ligustrumların ya da dağ muşmulalarının bir manzarası sunulduğu zaman "ama ligustrumlar hiç bi kadar büyümez" diye düşünmemek ya da şu dev ağaç ateş dikeni olamaz diye düşünmemek gerekir. Zaten başarılı çalışmaların uyandırdığı hayret ve etkileyiciliği bu soruların akla gelmesini engelliyor.
Birçok ağacın yaşlandığında kendine has bir biçmi olurken birçok ağacınki de birbirine benzemekte. Birçok bitkinin yaşlandığındaki hali yaşlı bir sekoya ağacına ya da dimdik büyümüş bir mezarlık servisine benzemez. Ama yaşlı bir çınar ağacı ile yaşlı bir gürgeni ya da karaağaç uzaktan bakılığında benzerler. Örneğin bir nar bonsainin kış görüntüsü bir kayın ağacına birebir benzeyebilir.
Ayrıca bonsaide çimenlikler yosunlarla çalılar ise çoğu zaman başka küçük bitkilerle oluşturulur. Bunun gibi dev ağaçları da bodur ağaçlar oluşturur.

Özetle bonsa'de türler ve minyatürleşmeden daha önde tutulması gereken şey (en azından bugün için) etkileyicilik. Bu yüzden lavantadan sukkulentlere, çiçekli- meyveli türlerden çalılara hemen hemen her odunsu bitki ile bonsai yapılabilir. Doğada göremeyeceğiniz çoğu şey, bonsai ustasının elinden geçip izleyiciye ulaşabilir. Burada haklı olarak kafa karıştırıcı olan bonsai disiplini ile denk tutulan penjingde buna yer olmaması.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Tabi bunlar benim bugüne kadar edindiğim bilgiler ile kendi düşüncemin karışımıdır, buna katılanlar veya katılmayanlar olabilir. Bilgiler paylaştıkça sadece çoğalmaz aynı anda da daha doğru olmaya başlarlar diye düşünüyorum.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön