View Single Post
Eski 28-02-2007, 00:00   #26
unal
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-12-2006
Şehir: manisa
Mesajlar: 12
İlk etapta bahsi geçen ağaçların bulunduğu bölgenin neresi olduğunun tam olarak tespiti gerekli. Zeytin ağaçları şahıs mülkü üzerinde ise ve agaçlar korumaya alınmamışsa (zeytin ağaçlarının yaşından dolayı kültür varlığı kapsamına alınıp alınamadığını teknik olarak bilemiyorum) yapılacak bir şey yok.

Ağaçlar belediyeye ait arazi üzerinde ise muhtemelen belediye gerekli yasal prosedüre uymuştur. Ancak işin yasal prosedüre uydurulması yani gerekli belediye meclisi kararının ve diğer işlemlerin tamamlanmış olması yapılan işlemin yasal olduğu anlamına gelmez.

Tecrübelerim idari makamların genelde kendilerine sıkıcı ve ayak bağı olarak gördükleri bu tür yasal mevzuatı uygularken pek çok yanlış ve eksik yaptıkları yönünde. Ayrıca idari makamların yaptığı tüm işlemler de kamu yararı unsuru aranmakta.

İdare mahkemeleri ise ağaçlık bölgeler ve ağaçlar konusunda çok hassas. Ben bir parktaki ağaçların kesilmesinin durdurulması için yürütmenin durdurulması kararına talepten 2 saat sonra karar verildiğini gördüm. Ancak bu çok istisnai bir örnekti. Aynı hızda karar beklemeyin.

İdare mahkemelerine yürütmenin durdurulması talebinide içeren dava açıldığı takdirde mahkeme muhtemelen yukarıda belirttiğim belediyenin muhtemel eksikliklerini dikkate alarak ve halı sahanın mı ile ağaçlık alanın mı kamuya yararlı olduğuna karar verecektir. Muhtemel kararıda yürütmenin durdurulması ve ağaç kesimi ile halı saha inşaatının durdurulması yönünde olur. Ancak böyle bir karar verilip belediye yetkilileri bu karara uymazlar ve ağaç kesimine devam ederlerse yasal ve cezai sorumlulukları doğar ve yargılanarak ceza alabilirler.

Bahsi geçen davayı o yörede ikamet eden ve belediyenin hizmetlerinden yararlanan ve eylemlerinden doğrudan vatandaş sıfatıyla etkilenen herkes açabilir. Umarım bu uzun yazı ile sıkmamışımdır ve biraz olsun yardımcı olabilmişimdir. Sayın Ülkümen olayı çok kısa özetlediği için anladığım kadarıyla genel olarak cevaplayabildim. Saygılarımla.

unal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön