View Single Post
Eski 26-04-2011, 21:29   #678
cebrail-
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Cebrail,

Ben bu dökümanı yurtdışındaki bir "do it yourself" (kendin yap) dökümanından almıştım. Eski çamaşır makinesi bulamadığım için kendim test edemedim. Ancak bu tarifin yazarı ciddi birisi olduğu için yazdıklarına güveniyorum. (Bir çok kaynaktan doğrulamatığım bilgiyi zaten buraya yazmıyorum.) O yazıda humik asit yüzdesinin %12 olduğunu yazıyordu.



Yukarıdaki söylediklerinize kesinlikle katılmıyorum. Bu konudaki söylemler tamamen yalandır. Neden kimyasal gübre üreticileri attığınız azotlu gübrelerin %40'ının hiç bir işe yaramadan denitrifikasyon yolu ile havaya karıştığını söylemiyorlar. (Bu aslında kesme şeker ile meyve şekeri arasındaki fark. Kesme şekeri aldığınızda şekere bir doygunluk hissedersiniz. Ancak hücrelerdeki yıkımıda az çok diyet yapan herkes bilir. Meyve şekeri ise vücutta etkisini daha geç gösterir ve ciddi bir zararı yoktur.) Hem buğday hem de mısır organik olarak yetiştirilebilir. Ki Uzak Bahçelerin üyesi Sevgili Bayindirmevki bu yıl organik arpa üretecek.

Toprağın ve bitkinin besin gerekisinimini bildiğiniz sürece, kesinlikle hiç bir kimyasala ihtiyacınız yok. Ben organik madde yüzdesi 0.34 olan toprağı sadece bir yılda 1.11 'e çıkardım. Son uygulamalardan sonra henüz ölçtürmedim ama %2 civarına yaklaştığımı tahmni ediyorum. Bunu yaparken dışarıdan mümkün olduğunca az girdi kullandım. Dışarıdan girdi olarak kullanılan malzemelerin bir kısmı (leonardit vs.) zorunlu malzemelerdi. Bir kısmı ise deneme amaçlı malzemelerdi.

Bu yıl kendi yaptığım kompostun ticari üreticilerin kompostundan çok daha iyi olduğunu tespit ettim. Geçen yıl 12 dönüm zeytin ve antep fıstığı yoğunluklu bahçemize, 2.800 kg Biofarm ve 2.500 leonardit kullanmıştım, bu yıl kendi yaptığımız kompostu kullandık ağaç sürgünlerinde müthiş bir fark var. İspatı bu sayfadaki 165, 174, 175, 176 nolu mesajlarda.

Kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum, kaliteli bir kompostunuz varsa humik asite gerek yok. Kompostu ise her türlü organik atıktan elde edebilirsiniz. Olaya bakış açısı burada yatıyor. Bizim için her türlü organik atık kullanılacak bir malzeme.Örneğin, çim biçmeden arta kalanlar, atılan bozuk saman balyaları, ağaç diplerinden temizlenen otlar, meyve posaları vb.

Ayrıca hem melas hem de çeşitli meyve posaları, pamuk, pancar küspesi vb. iyi bir humik asit kaynağıdır.
teşekürler acemi çaylak senin dedigin gimi leonardit potasyum hitrosit olmadından elimde potasyum oksit demir sülfat nan yaptım maydonozdan denedim önce bahçemde üstüne gübre atılmadın dan dolayı sarı kaldı bu yaptım sıvıyı denedim 10 içinde renk siyah laştı buğdayımdada kullandım dönüme 200 kıram kadar bunun hümik asit derecesi 100 de 15 oldugunu bilsem tobraktan 1 kilo kullanırım ve biz çifçiler için maliyeti az olub tobrağımızın daha elverişli olmasını sağlarız çünkü bayiden almış olsam kilosu 8 olan da var 10 tl olanda var benim 145 dönüm tarlama bayiden aldıgım hümik asit 145 litre eder ve fiyatı 1450 tl eder zaten kimyasal gübreleriatmadan dönüme 100 ve 110 kiloatmadan elimize fazla bir karkalmıyor organik gübrenin üzerine duruyoruz kullanmaya başlADIK artık dahaiyi verim ve kazanç bulmaya çalışıyoruz benim bölgemde buğday 900 kilo dönüme çıkıyordu verimi sonzamanlarda iklim sel hastalıklardan dolayı 750 ve 650 kilolara düştük septorya gimi pas gimi mücadelerediyoruz

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön