Tekrar selamlar, Ali hocam aslında köyde bir evimiz var. Bahçesi de var. Çok kullandığımız bir ev değil. Aslında ilk başta bonzaileri orada bir yerde bakabilir miyim diye düşündüm. Ama çoluk çocuk bırakmaz

Şimdiki düşüncem, henüz işlenmemiş olanlar köklenmesini beklediklerim vs. oraya götürebilirim. Küçük bir bahçe hazırlayayım orda. Şehirdeki evde ise 2 balkonumuz var , buraya da işlediğim üzerinde çalıştığım ağaçlarımı koyabilirim.
Bonzai işi uzun bir süreç, bir zaman sonra bu evden ayrılacağım, o zaman taşınırken dikkat edeceğim konulardan biri bu ağaçlar için yer meselesi olacak. Hazır anlatıyorken, Yaylada da bir ev var. 1850 metre yüksekliğinde bir yer. Ladin ormanlarıyla çevrili. Orada 4 dönüm yerimiz var. Benim de küçük bir bahçem var. Çiçekler, Çalılar, ve 3-4 tane küçük ağacım var orda.
Küçük ağaç dediklerim de şu şekilde. Normalde o yükseklikte yetişmeyen ağaçları yaylaya dikince, kış aylarında soğuktan sürgünlerin uçları donuyor ve doğal budama oluyor. Ya da normal büyüme hızının çok altında bir hızla gelişiyor.
Birkaç örnek vereyim, 3 yıl önce yaylaya diktiğim şimşir, 3 yıl boyu hiç sürgün vermeyince yıldan yıla küçüldü, en sonunda köye götürüp ordaki evin önüne diktim. ( Köyün rakımı 700m civarı ) Şimdi ilk sürgününü veriyor. Yine yaylaya diktiğim bir Doğu kayını yılda 3-4 cm kadar büyüyor

Bonzaileri kendimiz yapabileceğimize inanmadan önce bu ağaçlarla ilgilenerek tatmin oldum. Yaylanın da kötü tarafı, yılın 6 ayı kar altında. Her zaman gidilemiyor. Yani sonunda dönüp dolaşıp geldiğimiz yer şehir.
Hocam üvez e gelince, Bu Türkçe adı, bizim köylerde 'anis' ismiyle tanınır. Değişik isimleri de varmış, çeşitli yerlerde. Benim yayla bahçemde bulunuyor. Fidan ve ağaç olarak 5-6 tane var sanırım. O kırmızı tohumlardan da topladım, ama nasıl ekeceğimi henüz keşfedemedim . Bu ilkbaharda deneyeceğim.
Hocam şimdi yer sorunum var deyip ardından da bu kadar şeyi anlatınca belki de bana şaşırmışsınızdır.

Herşeyi balkona sığdırmaya çalışırsam olacağı buydu. Erken zamanda köy evini plana dahil ediyorum.
Unutmadan üveze çiçek açtırmak da biraz zaman alabilir. Yani ilk yıl vermeyebilir. Ama beklemesi de zevkli olacaktır. Sizin inciri yıllarca beklediğiniz gibi.

Sevgiler, saygılar hocam.