Merhaba, hoşgeldiniz.
Filitreleme basit olarak suyu temiz, berrak ve canlıların sağlığına uygun koşulları yaratmak için yapılan işlemlere denir.
- Mekanik (suda serbest yüzen kirleticileri tutmak için)
- Biyolojik (başta doğadaki azot döngüsünü taklit etmek için)
- Kimyasal (kimyasallarla suyu arındırmak için)
Bunların dışında ultraviyole filitreleme (veya dezenfektasyon) vs. gibi başkaca
tekniklere de başvurulur.
Paludaryumda, kara ve su bir arada bulundurulur. Bu sebeple hem karasal hemde sucul bitkiler bir arada bulundurulabilmektedir. Karasal bitkilerin yer aldığı setler veya balkonların sulama suyunun, sucul alana karışıp karışmayacağı tercihe göre değişir. Kimileri karasal alandaki suyu sucul alana karışmasına izin verir, kimisi ise bazı drenajlar ile bunu asla suya karıştırmaz.
Güvercin gübresi gibi gübreler, doğrudan sucul alanda kesinlikle kullanılmaz ağır toksik amonyak zehirlenmesi sonucu başta balıklar olmak üzere sucul canlıları öldürebilirsiniz. Bu nevi organik gübrelerin gene karasal alanda kullanımı da başta belirttiğim gibi karasal alanın tahliye suyunun, sucul alana karışıp karışmadığına göre değişir; öyle ki eğer karışıyorsa burada da yüksek nitrojen ve amanyok bileşikleri suya karışabileceği için tercih edilmemelidir.
Eğreltiler (eğer suya adaptasyonu olanları bahsediyorsak) paludaryumda veya akvaryumda bulundurulmaktadır.
Mevsimsellik pek yakalanmaya çalışılmaz zaten bu pek kolay bir işte değildir. Bu sebeple genellikle, akvaryum ve paludaryumlarda tropik (veya subtropik)iklimin hüküm sürdüğü türler ticarileşmiş ve bu sayede yaygın olarak kullanılır olmuştur. Su kütlesi genellikle termostatlı ısıtıcı marifeti ile 26 derece C 'ye ayarlanan sucul mekanlarda bitkiler yıllarca yaşayıp gelişebildiği gibi, ısıtıcı olmasa bile evlerdeki oda sıcaklıklarına uyum göstererek yaşamlarını sürdürebilen pek çok uygulama pratikte sağlıkla işletilmektedir. Ancak seçtiğiniz eğreltinin (veya herhangibir bitkinin) uyku ihtiyacı varsa (genellikle bu türler pek tercih edilmez) buna uygun bir similasyon sağlamanız lazım ancak bu, bu işe yeni başlayabilecek birisi için zor bir başlangıç noktası olacaktır.
Aslında benim naçizane kanaatime başvurmak isterseniz paludaryumlar, akvaryumlarda tecrübe kazanıldıktan sonra uğraşılması gereken bir iştir. Eğer, bir nasihat gibi algılamazsanız ben eveliyatında bir bitki akvaryumu tecrübenizi şekillendirmeniz doğrultusunda tavsiyede bulunmak isterim.
Sizlerde var olun, ben sadece bu hobiyi hakkını vererek yapmaya çalışan sıradan birisiyim. Madem Ankara'dasınız başlangıç için bitki vs. temin edemezseniz, benden birşeyler temin edebilirsiniz (ücretsizdir).
kolay gelsin,
|