View Single Post
Eski 24-04-2011, 13:12   #820
akinselcuk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iced Mesajı Göster
Sayın Akın,
Bu konuda cok bilgisizim aslında 5 gundur arastırıyorum marul deilde domates yetistiriyim demistim ama benim cizdigim sistemde strafor yeterlimidir? yani fideyi aldım kökün etrafında mevcut bir toprak olur onunla birlikte arasına sıkıstırıyoruz deilmi yoksa topragı elımızden geldıgınce temizliyormuyuz? Bi sorum daha olucak kutunun ici besinli suyla dolu olucak sadece deilmi? Biraz fazla soru sordum sanırım ama gercekten cok secenek var ama mantık bu sekilde galiba..Tesekkurler..
Çizdiğiniz sistemde marul çok güzel tutunur ve yetişebilir. Ama domates için bence uygun değil. Domatesin çok daha fazla kök sistemi var. Marul köküne göre çok daha hacimli.

Kökün etrafındaki toprağı ben olsam tamamen yıkar temizlerdim. Tamamen yıkamazsanız besin alımında bir sorun olmaz ama besinli suyu kirletmiş, pompadan toprak artıklarının dolaşıp kanatcıklara ince kum tanelerinin sıkışmasını sağlamış olursunuz. Pompa büyüktür sorun olmaz belki ama besinli suya bir çok bakteriyi de bu toprakla aşılamış olursunuz.

Fidelerin toprakla hiç temas etmeden perlitte veya bir parça süngerde yetiştirilmesi de oldukca doğru bir yaklaşım olur aslında. Çok daha hijyen bir fide olur. Fakat topraksız sistemlere yerleştirilen fidelerin büyük bir kısmı viyollerde torf ( organik maddece zengin organik maddesi kısmen çürütülmüş toprak - saksı toprağı) ) içinde geliştirilen fidelerdir. Büyük ticari seracılarda olduğu gibi. Tabi bahçeden alacağınız bir avuç toprak ile torf arasında da bir hijyen farkı vardır. Torf daki bakteriler bize zararlı değillerdir . Ama bahçeden gelen toprakta tüm bakterilere açığız.

Toprak bulaşığı hiç sorun çıkarmayadabilir, çıkaradabilir.

Evde hobi üretimi için bu kadar hassas düşünüp kendinizi boğmayın. İçinize doğduğu aklınıza uyduğu şekilde yapın. Toprak bulaşığı için ; Size bir şey olmaz gibi geliyorsa bir şey olmayacaktır.

Çizdiğiniz sistemde köklerin etrafında dolaşan içine hava verilen su tamamen besinli su olacak. Bu besinli suyu deponuzdan köklerin sarktığı tanka verecek oradan tekrar tanka geri dolaştıracaksınız. Bu devridaim sürekli yapılacak. Ben eğer kök tankı yeterince büyükse ayrıca bir depo kullanmamayı tercih ederim. Ama eğer büyük sistemleri taklit edeceksek bir depo olması gerekir. Evde yaptığımız için sistemi olabildiğince teferruattan kurtarmak benim yaklaşımım.

Mesela köklerin sarktığı kısmı daha küçük tutarsınız. Büyük bir depodan besinli suyu kök tankına gönderir ve kök tankının drenaj suyu diyebileceğimiz geri dönüş besinli suyunu bu depoya geri basabilirsiniz.

Bu durumda besinli su pH ve EC kontrollerine biraz daha hakim hale geliriz. Mesela %90 ı depoda olan besinli su ölçümleri sağlıklı şekilde yapılabilir. Ama Depo ve kök tankı yakın hacimlerde ise suya hakimiyetimizin bir kısmı tahminlere dayalı kalır. İşciliğimiz artar.

Bunlar deneme yanılma ile kolayca öğreniliyor. Bence önce küçük bir sistem kurun bir kaç marulluk. Şöyle kucağınıza sığacak büyüklükte bir şey. Besinli suya sudaki havaya ve marul gelişimine hakimiyet kurun. Besinli suyun bozulması ne demek ? Bazen bir den bire değişebilen pH dengesini bozabilen unsurlar neler ? Ne hacimde bir su için ne büyüklüktükte motorlar lazım ? Besinli su sıcaklığına nasıl kolayca hakimiyet kurabiliriz ?

Bu soruların hiçbirinin net ve kesin cevapları yok. her sistemde ve her ortamda değişik cevaplar oluşur. Siz kendi pencere önü veya balkonunuzun cevaplarını tespit edebilmek için denemeler yapmalısınız.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön