emin bey,neşride hanım, muzlarda erkek dişi çiçek ayırımı var ama erkek dişi bitki ayrımı yok, muzlarda erkek dişi çiçekler genelde aynı bitki üzerinde oluyor diye biliyorum.tozlaşmaya da gerek bulunmuyor; hele kültür muzunda yabani muzların aksine zaten çoğalma tozlaşma ile değil sadece kökten oluyor meyvelerinde de bu sebeple tohum olmuyor.(yabani muzlarda hem kök hemde tozlaşma ile çoğalma olur ama meyveleri aşırı çekirdekli olup çekirdekler dişleri kıracak boyutta ve sayıca fazla olduğundan bir kaç istisnai tür hariç pek yenemiyor)
Şu sitede bu konuda şöyle denmiş:
http://www.msxlabs.org/forum/tarim/1...iriciligi.html
http://www.bahcesel.com/forumsel/muz...giniz-her-sey/
Muz salkımlarında 3 çeşit çiçek bulunur. İlk açılan brahtelerin altlarında çıkan çiçekler dişi çiçek olup daha sonra muza dönüşürler. Dişi çiçeklerin muza dönüşmesi için döllenme olması gerekmez. Bu nedenle muzlara bu özelliklerinden dolayı partenokarpi denir. Kuruyan stigmalar hasada kadar dökülmeden meyve ucunda kalabilirler. Salkımdaki çiçek sayısı ne kadar fazla olursa, salkım ağırlığı da o kadar fazla olacaktır. Salkımdaki dişi çiçek sayısı sıcaklığa bağlı olup, sıcak aylarda artar, soğuk ve ılık aylarda azalır.
Dişi çiçeklerin hemen altında çift organlı çiçekler bulunur. Bu çiçeklerden oluşan meyveler küçük ve kalitesizdir. Çift organlı çiçeklerin hemen altında ise erkek çiçekler bulunur. Bodur muzlarda erkek çiçekleri örten brahteler meyve sapına bağlı kalır ve genellikle açılmazlar.
Salkımdaki tarak sayısı kaynağı yalancı gövdede olan dişi çiçek sayısına bağlıdır. Dişi çiçek sayısı da sıcaklıkla ilgilidir. Dişi çiçeğin oluştuğu anda iklim ne kadar soğuk olursa tarak sayısı da o kadar az olur. Parmak büyüklüğüne ise toprak verimliliği, kullanışlı su ve fotosentez derecesi gibi etmenler etkili olmaktadır.
birde muzlarda bir muz meyvesini verir vermez ölür ancak öldüğü bölgenin yanında köklerinden 2 kadar muz tekrar hayat bulur ve bu şekilde sürer gider 5-10 yıl sonra muz kolonisi bahçeniz olabilir.
Bununla birlikte kültür muzlarının meyve kalitesi iyi olmasına karşın yabani muzlara göre üstün olmayan yanlarıda vardır.
kültür muzları yabani muzların aksine panama hastalığı veya black sigoda gibi hastalıklara daha az dayanıklıdır. zira kökten sadece çoğalabildikleri için bu hastalıklara karşı evrim ve adaptasyonları zayıftır buna karşın yabani muzların daha güçlüdür, öyleki panama hastalığı oluşan büyük kayıplar nedeniyle pek çok ülke çeşitli kültür muz cinslerinden muz üretimini terkedip;çeşitli yabani muz çiftlerini birbiri ile tozlaştırıp tekrar hibrit ve bu hastalığa dayanıklı yeni kültür muzu türleri yaratmışlardır.
yine yabani muzlar tohumdan da çoğalabildiklerinden daha hızlı üreyebilirler.
Bunun dışında sayın mavi kartal izmirdeki muzların meyveleri yenebiliyormu yeniliyorsa anamur,çikita muz gibi çekirdeksiz mi?; izmirde kültür muzu yetiştiğini pek görmedim orada yetişenler bana göre ya musa sikimensis veyahut musa bajoo olarak adlandırılan yabani muz türleridir sanırım,musa bajoo soğuğa en dayanıklı muz türü (yabanidir) olmasına karşın (köklerinin -20derece ısıya dayandığı söylenmektedir) meyvesi yenmez, sikkimensisde soğuğa dayanıklıdır ama meyveleri o kadar çekirdeklidirki yenmesi son derece zordur. eğer izmirde dışarıda kültür muzu yetişiyorsa nediyeyim birileri benden evvel hızlı davranmışlar derim.