View Single Post
Eski 23-04-2011, 15:20   #705
akinselcuk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aliosmankuresir Mesajı Göster
birde adamlara bakıyorum youtube da naylon serada basit bir odada çok basit üretiyorlar otları da bizde neden bisürü kalem girsisi oluyor. hiç anlamıyorum kabullenemiyorum. ben sanırım sabit fikirliyim ne bilim.
Sayın Aliosmankuresir,

Bir atasözü var, ucuz mal alacak kadar zengin değilim diye. Şimdi o yurtdışı sitelerde kurulan basit sistemler de, büyük sistemler de baştan çok para harcayarak yapılıyor. Bizler ise çok az bir para harcayarak kurmaya çalışıyoruz. Haliyle gösterişli olmuyor. Bu gösterişsizlik , sistemin ömrünün kısa olması, iyi sonuç alınamaması ve sisteme duyulacak güvenin baştan sarsılması ile motivasyonsuzluğu da beraberinde getiriyor.

Bu bakımdan bir sisteme ihtiyaç duyulduğunda iyice analiz edilip araştırılması, doğuracağı sonuçların anlaşılması ve emin olduktan sonra adamakıllı kurulması daha iyi olacaktır. Ama imkanlar olayı belirler tabi ki.

Şu ara arıcılıkla ilgili bir çalışmaya katıldım. Kara düzen çiftçilerimiz bir çok şey biliyor. Hiç kitabi bilgisi olmayanların bile kendi kendine keşfedip doğru sonuca ulaştığı bir çok unsur var. Kendi içlerine kapanmayıp, zamanlarını harcayıp, bu çalışmalara katılarak daha da iyi noktalara geleceklerini kanıtlamış oluyorlar.

Fakat gözlediğim şu ki ; kovanlar , işletmeler hep kırık dökük. Profesyonel bir görüntü yok. Oysa yurtdışındaki işletmeler ve hatta yutrtdışı köylülerinin kurduğu küçük kovan sistemleri bile pırıl pırıl çok profesyonel görünüyor. Artık bu durum onların malzemeye zengin olup kolay ulaşmalarından mıdır yoksa hayat görüşlerinden yaşam standartlarının yüksek oluşundan mıdır bilemiyorum.

Ancak bir sistem kurulacaksa düpdüzgün jilet gibi kurulmasında fayda var. Ama o youtube de veya diğer dış mihraklı [ : ) ] sitelerde bizleri imrendiren düzenekler hep iyi para harcayarak kurulmuşlar bence.

Geçen gün bir hidroponik düzenek için saklama kabı lamak üzere plastik toptancılarına gittim. Bir kap aldım elime fiyatını sordum. Adam 5 lira dedi. Yarım saat konuşup 3 liraya aldım. Ama ben dükkancı olsam o kabı 10 liraya satardım. Yani satamazdım ! O dükkanın kirasını eleman masrafını vergilerini aidatını düşününce pazarlık yapmak kadar kötü bir iş olamaz ama öte yandan bizim, sizin cebinize de fazladan konan bir para yok. Yani 2 liranın hesabını yapmak durumundayız.

Hal böyleyken bile bir sistem kurarken en düzgününü kurup çevreye örnek olmak da fayda var. Aksi takdirde 50 yıl sonra da yurt dışındaki köylü dayı bizim profesörlerden daha düzgün sistemler kuruyor olacak.

Saygılar...

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön