View Single Post
Eski 23-04-2011, 12:43   #53
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Sayın MeyveliTepe,
Yakın olsak hemen mayalık almaya gelirdim.

Yoğurtda mayalanma ve ekşime süreleri ters orantılı. Ne kadar çok sarılı tutarsanız ekşimeside daha çabuk oluyor. Yaz haricinde 5-6'den günden fazla ekşimeden yoğurdu saklayabiliyorum.

Ekşimesini geciktirmenin bir yoluda 1-2 günlük ihtiyacınıza karşılık gelen kavanozlarda mayalamak. Mayayı kattıktan sonra kapağını kapatıp mayalandırıyorum. Kapağını hiç açmadan dolaba kaldırıyorum. 3 hafta sonra bile ilk günkü gibi bir yoğurtla karşılaşıyorum. Bu yoğurdun ekşimesi daha çabuk olduğu için 1-2 günlük ihtiyacımızı karşılayacak kavanozlarda yapıyorum. Bu yöntem seyahat esnasında mayayı kaybetmemi de önlüyor.

Süzme yoğurt bizde çok tüketilir. Süzme işini dolapta yapıyorum; yoğurt oda sıcaklığında beklememiş oluyor. Süzme yoğurdu saklama kabına alırkende daha uzun süre dayansın diye az miktarda tuzluyorum. Tuz ekşimesini önlemiyor ama süzme yoğurt daha uzun süre dayanıyor.

Bir gün karşı karşıya gelirsek yoğurt mayasından isterim, vermesi size kalmış.


Düzenleyen üzüm : 23-04-2011 saat 12:44 Neden: harf hatası
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön