View Single Post
Eski 23-04-2011, 09:58   #238
Zeki Yağlı
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Bu sene çimlendirme sonucu, bu başlık sayesinde daha memnun edici oldu ama çıkarılacak derslerim de oldu.

-Aynı tohumdan, bir tepsidekilerin hepsi çimlenmişken, diğer tepsidekilerin bazıları çimlendi. Sulamayı eşit yapmadığımı düşünüyorum.

-Plastik kutular üzerindeki şeffaf örtü ile nemi iyi korudular, bazı tohumlarım da hiç çimlenmedi. Ya çimlenme süreleri uzun ya da ilk ektiğimde çok nemli bıraktığım için çürüdüler, bakımına devam ediyorum belki sürpriz yapan olur.

-Genelde doğrudan toprağa ekilmesi gereken bitkileri (salatalık, suzan,..) toprakta eriyen lifli viyollere ektim, böylece kabından çıkarmadan yerine koyabiliyorum. Lifli viyollerin üzerini kapatınca hemen küflenme oluyor, açıkta bırakınca 24 saat olmadan kuruyor. Hava almasını sağlayacak şekilde pet şişenin kapağını açıp, üst kısmını koyuyorum.

-Çimlenmeye başlayanları hemen çok aydınlık bir ortama alıyorum (domateslerde bir günlük gecikme bile kendini çok belli ediyor). Gece aydınlatma imkanım yok ama üç tarafı ve tavanı cam olduğu için iyi ışık alıyor.

-Torf kullanmadım, elimde olan "Sihirli Toprak" paketini kullandım, böylece şaşırtana kadar besin eksikliği çekmeyecekler. Artık çoğunu şaşırtmak gerekiyor, yeteri kadar büyüdüler ama şaşırtınca dışarı alacağım, havanın biraz ılınmasını bekliyorum.

Eklenti 205232

Eklenti 205233

Eklenti 205234

Eklenti 205235

Eklenti 205236
Sevgli kiraz,

İşte eline geçen tohumu iyi değerlendiren bir dostumuz

Maaşallah fidelerinin hepsi çok iyi durumda.

Katkıların ve resimler için çok teşekkür ederiz.

Yaptıklarının ve önerilerinin hepsine katılıyorum bir tek 'sihirli toprak' nedir bilmiyorum, hiç denemedim.

Bu konuda, ben, yine de herkesin bahçeye direkt ekilmesi gereken sebze (salatalık, kabak, fasulye,..) veya çiçek (akşam sefası, cosmos, kirli kadın,..) gibi tohumlar dışında, içeride çimlendirilmesi gereken tohumlarda çimlendirme torfu kullanılmasını tavsiye ediyorum.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön