Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalebruli
Merhaba Sebnem,
Evet yakin sayliriz ama iklimimiz cok farkli. Ben Texas'in en sicak ve nemli sehrinde oturuyorum. Izmir'den , Akcay'dan sonra buralara alismak hala zor geliyor. Sizin iklim benimkinden cok daha iyi, bol urunler dilerim.
Lowe's Kanada'da var mi bilmiyorum, orada satilan Sta-Green diye bir toprak kullandim (%2 nitrojen katkili, %70 cam ormani topragi....). Gubre olarak yine ayni yerden "Black Kow" diye bir markanin yanmis gubresini kullandim(topragimin %20'si bu gubreden). Gecen yil 4X8'lik bir yere de bunlarin yanisira 1 buyuk paket Peat Moss (Torf) ekledim ama bu domateslerin oldugu yere bu yil onu da eklemedim. Tohumlarim icin Burpee'nin "seedling set" var, ondan aldim, cok memnunum. Torftan falan daha iyi sonuc aldim.
Tohumlarimi "tomatofest" ve tomatobob" diye iki siteden aldim. Tohum cimlendirme asamasinda hicbirsey kullanmadim, sadece violeler, su ve isik. Cok fazla tohum yapmisim, floresan lambalarini uc katli bir raf sistemine ekledim (hani su garajda kullanilan raflardan), o da isimi kolaylastirdi.
Sasirtma yapmadim, burada yapmayin diyorlar zaten, sadece violelerden alip toprak ekledim, buyuk plastik bardaklara koydum (Costco, party cups), havalar iyilesince de yaklasik 1 hafta gunduzleri disarida, geceleri iceride beklettim (hardening). Mart'in 7'sinde ektim. Geri kalanlari arkadaslarima dagittim, 100'e yakin fide dagitmisim, hepsinden iyi haberler geliyor simdilik.
Su ana kadar 2 domatesimde (tek, bitki degil) "Blossom end rot" (siyah curuk) olustu o da buyuk ihtimalle yasadigimiz ciddi sicak ve kurakliktan. Onu yanisira bir tane fidemi soktum, yapraklari cok kivriliyordu, virus falandir diye goze alamadim. Havalar su an 32C'yi geciyor ve tek damla su yok. Ben her iki gunde bir suluyorum ama gece nem, gunduz col kurakligi derken yine de bu kadarina sukur. Resimlerimi "lalebruli'nin bahcesi" olarak attim, sorunuz olursa seve seve cevaplarim.
|
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim Ebru hanim. Ayni dertten muzdaribiz bende Istanbul'dan sonra buraya hala alismis degilim, kolay kolay alisacagimida sanmiyorum. Dediginiz markalari su ana kadar hic gormedim ama surekli degisik seyler gelip gittigi icin gozume carpan olursa kacirmadan alayim. Burda scotts, cil, miracle gro, markalari agirlikta. Cimlendirmede bir grup tablet torflarda geri kalanin hepsinde de Miracle-Gro Organic Choice Garden Soil kullandim. Havalar duzeldigi vakit bakcede kucuk bir yere ve saksilara alacagim.
Yapraklar cok kivrilirsa bu kotu habercisi mi oluyor? Bazen benim salataliklarda da oyle oluyor ama son cikan yaprak genelde daha canli daha yesil vede kivrimsiz oluyor. Bahcenize daha bakmadim bi ara ugrar bi cayinizi icerim

tekxas'i bilmiyorum ama chicago'da annem yasiyor onunla havalar hakkinda konustugumuzda ya ordan buraya kar ve ya yagmur geliyor ya da burdan oraya gidiyor. Burda kar ve ya yagmur yagmissa 7-8 saat sonra orda devam ediyor. Sanirim sizin bulundugunuz yerde col iklimi mevcut. Burasida cok sicak oluyor ama gecen yaz hemen hemen bahceli olan evlerin cogunda sebze dikiliydi. Ve cok verimliydi bahceler dediginiz gibi iklimi uygun. Guzel dilekleriniz icin cok tesekkur ederim. Umarim sizde istediginiz verimi yakalarsiniz