Saklama kabınına 2/3 su doldurun yani yarıdan biraz fazlasına. Besin kitinizi hazırlayın. Kudret beyden aldıklarınız ise; yarım çay bardağı A şişesinden yarım çay bardağı da B şişesinden besin ilave edin.
EC değeri ve pH derecesi ile uğraşmayın. Biber fideniz büyüyecektir. 10 gün de bir kaptaki besinli suyu tamamen dökün. Evdeki çiçekleri bu su ile sulayabilirsiniz. Evde çiçek yoksa bir ağacın dibine de dökebilirsiniz. O da olmaz diyorsanız lavaboya dökün gitsin. Saklama kabına yeniden besinli su hazırlayın. Güneş görmesin diye kapatın.
Fide büyüdükce kökler suya iyice batıp fıskiyenin anlamı azalacak. Ama susturmayın. Akan su mikrop tutmaz. Akan su oksijen tutar mikroplar gelişemez. Akan suda mikrop kolonisi hareketten dolayı da gelişemez. Bol oksijen ve yerinde durmayan su mikropların gelişmesini engeller. Gene de besinli sıcacık bir suda mikroplar gelişmenin bir yolunu bulurlar. Bu yüzden 10 günde bir yenilenmesi en iyisidir.
Üreyen bakteriler suyun dengesini bozduğu için, bitki besinli sudan besin çekip besin dengesini bozduğu için ve pH dengemiz sıcaklık, mikrobiyal faaliyet ve kimyasal hareketlerden dolayı değiştiği için suyu ilk haline döndürmenin en basit ve kolay yolu tamamen değiştirmekten geçer. Ev şartlarında basit bir düzenekten sonuç almak istiyorsak böyle yapacağız. Ticari şartlarda elbetteki durum daha farklı.
İlk resimde fıskiye dönüyor ama sıçrattığı sular ve dönen parçacık görünmüyor. Dikkatli bakarsanız dönen parçacığın gölgesini seçebilirsiniz.
Yaptığımız düzeneklere fideleri yerleştirince gene buraya resimlerini koyarız.
|