View Single Post
Eski 20-04-2011, 01:56   #8400
maki01
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Sevgili fahriyee,

Menekşelerle ilgili okuduğum tüm yabancı kaynaklarda ve üyesi olduğum yabancı forumlarda, dinlenme dönemi dışında 1/4 ya da 5 oranında seyrelterek gübre takviyesi yapılması öneriliyor. Dinlenme dönemi olarak tarif edilen belirtiler ise, bitkinin çiçeklenmeye ara vermesi ve gelişmesindeki gerileme ve hatta durma diye anlatılıyor. Bu genellikle Aralık-Şubat aylarına denk gelse de, bulunulan yerin iklim durumu belirleyici olmalı. Benim menekşeler evin kaloriferli olması nedeniyle kış aylarında da çiçek vermeye devam etti, ben de gübreye devam ettim. Arada gübre eklemeden de sulama yaptım ve sorun yaşamadım.

AVSA (African Violets Society of America- www.avsa.org) tüm dünyada kendini kabul ettirmiş bir oluşum. AVSA, gübre seçiminde dikkat edilmesi gereken elementin azot (N ) olduğunu ve azot bileşimi olarak formülünde Üre yer alan gübreinin kesinlikle menekşelerin köklerini yakacağını ve kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Bu nedenle bir gübre ile ilgili yorum yaparken , NPK oranlarını ,N yani azotun hangi bileşenlerinin (Arka etikette açıklama yer alır) formülasyonda yer aldığının da söylenmesi lazım. Aynı markaya ait üre içeren gübre olduğu gibi, azotun diğer bileşenlerinden oluşan gübre de var ve ayrı ambalajda....

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön